#13 De Bende leest een atypische oorlogsroman

Zin in een historische oorlogsroman, maar wil je meer dan enkel een verhaal over het leven aan het front? Dan is Een speciaal soort voorzienigheid of A Special Providence van Richard Yates iets voor jou. Het boek wordt verteld vanuit het standpunt van soldaat Bobby, maar ook vanuit de figuur van zijn moeder waardoor de impact van deze vrouw op zijn houding als soldaat steeds duidelijker wordt. Unaniem fan!

Over Richard Yates die tijdens zijn leven geen grote bekendheid had, maar daar kwam mede door de verfilming van Revolutionary Road wel wat verandering in.

Op een verfilming van Een speciaal soort voorzienigheid is het nog wachten. Wel herkenbaar in deze film is het streven naar de American Dream, om dat uiteindelijk toch los te laten om vrij te kunnen zijn.

3 gedachten over “#13 De Bende leest een atypische oorlogsroman

 1. Hallo Bende van het Boek,

  wou jullie even zeggen dat ik jullie podcasts echt fantastisch vind. Jullie enthoesiasme is zo aanstekelijk ; als luisteraar word je precies deel van het gesprek dat je hoort. Fijn ook dat jullie zo genoten hebben van Richard Yates.
  Terwijl van al zijn boeken dit (Een speciaal soort voorzienigheid) eigenlijk het meest atypische is, vind ik. Eigenlijk kenschetst enkel het middendeel van het boek Yates ten voeten uit.

  Echt, ik hoop dat jullie je laten verleiden om ook het andere (en – helaas! -beperkte) werk van Yates te lezen. Hoe hij er in slaagt om een gezinssituatie (dysfunctionele gezinnen, dat is zijn ding) met één rake zin te typeren, in zijn kenmerkende onderkoelde humoristische stijl die dan ook nog eens (in diezelfde zin dus) de hele tragiek van zo’n familie uitdraagt: alleen hij kan dat.

  Dus jongedames, ik zou zeggen : snor jullie fiets op, rep je naar de plaatselijke bib, ontleen in één keer alles wat van Yates nog te vinden is, en …. geniet van een van de beste Amerikaanse schrijvers ooit !

  Dank je voor jullie aangename uitzendingen… hopelijk volgen er nog vele…. !

  Philip

  Like

  1. Hoi!

   Dankjewel voor dit fijne bericht. We zijn absoluut ook fan van Yates en hopen mee met jou op nog veel uitzendingen 😉

   Groetjes,
   Sara

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s