#29 De Bende en liefde in oorlogstijden

Deze keer geen lukraak gekozen romans, maar een keuze uit de maartse selectie van Uitgelezen, het boekenprogramma van Vooruit. Met De Weense Sigarenboer van Robert Seethaler en Die nacht zag ik haar van Drago Jançar hadden we meteen ook een gemeenschappelijk thema te pakken: de Tweede Wereldoorlog. Of meer bepaald liefde, passie en mysterieuze vrouwen in periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verkoopt ook iets beter, niet?

In Die nacht zag ik haar laat Jançar verschillende personages – vooral passioneel verliefde mannen – aan het woord over de mysterieuze Veronika. Samen met haar man Leo bewoont ze een landhuis in het toenmalige Joegoslavië, terwijl zij er op los flirt. Tot ze op een nacht naar het einde van de oorlog verdwijnt. Met de getuigenis van ieder personage kan je zelf een stukje van de puzzel leggen, maar of je ooit alles te weten komt?

91CAC356-24D9-46BA-B9AB-0A9666A30F9F.JPGDF4DD225-F980-43C1-B890-EDF0198C9179.JPG

De Weense sigarenboer vertelt het verhaal van, je raadt het al, een Weense sigarenboer. Franz is een naïeve jongeman, recht van het Oostenrijkse platteland, die in de leer gaat bij een sigarenwinkeltje in Wenen. Al snel raakt hij er passioneel verliefd, bevriend met professor Sigmund Freud én betrokken bij enkele gebeurtenissen die de Tweede Wereldoorlog inluiden. Spanning ja, maar ook vooral veel mooi woordenspel.

Processed with VSCO with c1 presetF12000D3-1C74-4893-B5C5-29A8C8E23171

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s