Leestips op maat: Matthias’ reis door Rusland

Deze zomer maakt podcastluisteraar Matthias een reis waarvan hij al even droomt: drie weken brengt hij door in een treinwagon. Zijn reis brengt hem van Vladivostok naar Moskou. De trein is altijd een beetje reizen, maar deze rit langs de Trans-Siberische spoorlijn wordt ongetwijfeld onvergetelijk. Het doel is een rustige reis: 9289 kilometer turen door het raam, Russische treinreizigers observeren, alles vastleggen op foto’s waar wij nu al benieuwd naar zijn, maar ook wel wat leestijd. Voor dat laatste kwam Matthias bij de Bende van het Boek aankloppen. Deze drie tips geven wij graag mee met Matthias op zijn trein:

Anna Karenina van Lev Tolstoj6C55E1B9-0212-49F4-A635-DCE8BA126636

Wie Rusland zegt en trein, die laat meteen ook Anna Karenina van zijn tong rollen. Deze Russische schone die Tolstoj zo treffend beschrijft in zijn gelijknamige roman, boekte regelmatig een ticketje Moskou – Sint-Petersburg om onderweg haar liefde voor de charmante Vronksy te contempleren en haar ongelukkige huwelijk met Karenin. In meer dan 900 pagina’s flaneer je door de Russische grootsteden en ontdek je de charmes van het platteland. Misschien is een lange treinrit wel dé manier om deze klassieker in één trek uit te lezen. Meer argumenten nodig om aan deze te beginnen? Je hoort ze in podcast #20:

 

The Passion van Jeanette Winterson738AF8EF-54BF-4A5D-A52C-EE089A435006.JPG

The Passion is het perfecte boek om op een zomerse avond met een glas rosé of een verse ijsthee te lezen, maar met een scherpe vodka zal het zeker ook binnen gaan. De roman vertelt de verhalen van twee opmerkelijke personages. Villanelle is de dochter een Venetiaanse gondelier, die van identiteit wisselt als van onderbroek. Henri is kok in het leger van Napoleon en volgt hem naar de koude, Russische steppe. In Venetië komen hun vreemde verhalen samen. Jeanette schrijft met veel humor en fantasie en wij waren helemaal weg van Oranges Are not the Only Fruit in podcast #11:

 

The First Bad Man van Miranda JulyProcessed with VSCO with f2 preset

Tot slot een luchtig en licht exemplaar. Deze eerste roman van Miranda July vertelt een absurd verhaal over Cheryl, een vrouw van 42 jaar, met een eerder ongelukkig bestaan. Tot de verwende dochter van haar baas bij haar intrekt en de man waarop ze zelf verliefd is, een eikel blijkt te zijn. Voor wie ander werk zag of las van Miranda July, denk aan even hilarische en tegelijk fijnzinnige, ontroerende en spitsvondige situaties. Je moet dus als lezer wel open staan voor surrealistische verhaallijnen. Leuk om te lezen aan het zwembad, in een zomerse tuin of om opnieuw even luidop te kunnen lachen tussen (mogelijks) norse blikken op de Trans-Siberische spoorlijn.

 

Foto Matthias: Koen Velle / Lichtenzilver.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s