Leestips op maat: Kaat en haar vele avonturen

De zomer is hét moment voor Kaat om een boek vast te pakken. Ook deze zomer, als ze door Bologna raast op citytrip, van hut naar hut wandelt in Italië en in Frankrijk naast het zwembad ligt met een glaasje rosé. Gelijkaardige plannen? Dan zijn onderstaande tips waarschijnlijk iets voor jou! Kaat liet ook weten dat ze fan is van Norwegian Wood van Haruki Murakami, De Engelenmaker van Stefan Brijs en The Rosie Project van Graeme Simsion.

Sara tipt: De Acht Bergen – Paolo Cognetti

73AC6AE6-B735-467A-8916-0B6DC3954266

Deze roman kocht ik zelf om me te vergezellen op mijn reis naar Cambodja. Ik las hem in één ruk uit aan een zwembad in Siem Reap. Een bezoek aan de tempels van Angkor Wat kwam net niet in het gedrang. De Acht Bergen vertelt over twee vrienden die opgroeien in de Italiaanse Alpen. Bruno groeit letterlijk op in een bergdorp, het hoofdpersonage Pietro groeit op in Milaan maar zijn ouders hebben een huisje op diezelfde plek. Doorheen het boek zie je de jongens volwassen worden en volg je hun vriendschapsband. Soms zijn ze heel intens samen, op andere momenten zie ze elkaar maanden niet. Hun band is onverwoestbaar en dat maakt dit boek even sterk. Ook de filosofische schrijfstijl van Cognetti was exact wat ik nodig had in de zinderende hitte in Cambodja.

 

Sara tipt: Juffrouw Jane – Brad Watson

Op de negentiende eeuwse farm waar Juffrouw Jane opgroeit is het minstens even warm. Dit boek gaat over een meisje dat opgroeit in een boerenfamilie die hard moet werken om te overleven. Haar directe omgeving is hard en afstandelijk, maar met haar vader heeft ze wel een diepe band. Dit boek dompelt je onder in het noeste bestaan van boerenfamilies en hun overlevingsdrang. Schaarse oogsten en alcohol zijn altijd aanwezig. Toch groeit Jane op als een vrolijke meid die een eerste verliefdheid ervaart, naar de stad verhuist en haar eigen leven leidt. Er is echter één iets wat haar hele leven domineert en dat is dat ze geboren is met een afwijking. In een tijd waarin overleven de norm is en geneeskunde een luxe, is dat geen evidentie. Toch is dit geen somber boek, maar biedt het vooral een kijk op de nieuwsgierige blik van een meisje dat opgroeit in een noeste wereld en liefde haalt uit de kleinste dingen. Ik las deze tijdens een familieweekend in Frankrijk, maar kan zeker ook in exotische oorden worden gesmaakt. Ongelooflijk vlot vertaald naar het Nederlands dus geen enkel reden om deze niet mee te nemen.

Trees tipt: Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Processed with VSCO with f2 preset

Dit boek lezen is als een spannende, goed gemaakte serie bingewatchen. Nog één blaadje, of misschien nog een hoofdstuk. Het boek volgt de spanningen, goede en slechte, tussen twee gezinnen in Shaker Heights, een perfecte stad in de VS. Het ene gezin bestaat uit moeder Mia en dochter Pearl, en doet wat denken aan onze favoriete Gilmore Girls. Mia is een kunstenares die ieder half jaar verhuist, waardoor zij en Pearl vooral op elkaar zijn aangewezen. De Richardsons daarentegen wonen in een groot huis met hun vier kinderen en hebben elk vast werk. Ondanks hun verschillen trekken de twee gezinnen naar elkaar toe. Tot er een adoptieschandaal uitbreekt in de stad en de maskers afvallen. De roman toont de ware aard van alle personages, waardoor je ook voor ieder van hen sympathie kan opbrengen en het lijkt alsof je hen echt kent. Leest heel erg vlot en stelt ook enkele harde vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s