#39 De Bende, Heleen en de boeken van haar leven

Heleen is een raslezer die voor #39 even voor haar boekenkast kampeerde om moeilijke keuzes te maken. Uiteindelijk koos ze ervoor haar leven als lezer te reconstrueren aan de hand van zeven boeken. Herken jij een aantal mijlpalen?

‘Onweer in het donkere bos’ – Kazuo Iwamura

Als kind gingen wij thuis vaak naar de bib en ik was gek van de boeken van de drie eekhoorntjes Rik, Dik en Diewertje. In dit boek zoeken ze steun bij elkaar tijdens een onweer. Tijdens mijn studentenjaren lag deze plots op mijn kussen, als jeugdsentiment.

677AAC22-6247-4714-A27E-0CA26AE607D8.JPG

Voorbij de regenboog’ – Paul Kustermans

Dit boek vertelt het romantische verhaal van een jonge schilder, wiens geliefde ernstig ziek wordt. Ik onthoud meer een gevoel dan het echte verhaal, maar door die hele Averbode TOP-reeks ben ik gevlogen in de bib. Wie niet hé?

This is All. The pillow book of Cordelia Ken’ – Aidan Chambers

Deze staat symbool voor mijn liefde voor Young adult literatuur. Het coming of age genre heeft zich écht met onze generatie ontwikkeld. Ik heb een grote leesdip gehad toen ik alle TOP-romans gelezen had. Als je bij de volwassenliteratuur komt, weet je niet waar je moet beginnen. Toen deze boeken in mijn leven kwamen is dat wel veranderd

Processed with VSCO with f2 preset

‘This is All’ is een dagboek van het hoofdpersonage voor haar ongeboren kind. Ze vertelt alles over haar eerste liefde, haar vriendinnen, haar leven. Allemaal zeer mooi en krachtig geschreven.

Bij Afwezigheid van Mannen’ – Philippe Besson

Het toneelstuk Vincent.Arthur.Marcel van Piet Arfeuille is gebaseerd op dit boek. Het speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog in Parijs. Vincent is een jonge, naïeve snaak die een passionele relatie begint met Arthur tijdens diens verlof. Super mooi geschreven en elk personage heeft ook zijn eigen taal.

Voor een volledige bespreking, hou ons in de gaten: Sara heeft deze roman van Heleen geleend en is er ook helemaal zot van.

Flauberts Papegaai’ – Julian Barnes

Julian Barnes slaagt er altijd zichzelf altijd opnieuw uit te vinden en heel verschillende romans te schrijven. In Flauberts Papegaai doet een dokter onderzoek naar het leven van Gustave Flaubert en is hij gefascineerd door alles wat er niet toe doet. Zoals treinen in het oeuvre van Flaubert, of de ogen van Emma Bovary die veranderen van kleur. Deze roman hebben we helemaal uitgeplozen aan de universiteit en het bleek dat de dokter eigenlijk de dood van zijn vrouw probeert te verwerken.

850D8F69-49A2-4782-B76B-F01AF12DF4FE.JPG

I Capture the Castle’ – Dodi Smith

Dodi Smith is de schrijfster van de 101 Dalmatiërs. Ik leerde deze roman kennen toen ik met een vriendin heel vaak naar BookTubers keek en dit was de favoriet van één van onze favoriete Tubers, Lesly (Words of a reader: https://www.youtube.com/user/WordsofaReader). Dus moesten we dat lezen.

Eigenlijk is het een jeugdboek, maar dat stoort helemaal niet. Het gaat over een gekke familie die in een afgelegen kasteel woont op het Britse platteland. Hoofdpersonage is Cassandra die in haar dagboek vertelt over haar gezinsleden.

2DDFD78B-A01F-4157-82DD-1271BA8E5476.JPG

4 3 2 1’ – Paul Auster

Dit is de recentste roman van Paul Auster, wiens boeken ik heel graag lees. Hij speelt altijd met het concept ‘boek’. Dat doet hij hier door vier keer hetzelfde verhaal te vertellen, maar verschillende dingen te laten gebeuren. Hij begint met één verhaal, waarvan dan de verschillende verhaallijnen uitwaaieren. Door toevalligheden verandert zijn leven helemaal.

Benieuwd wat we nu aan het lezen zijn? Luister dan zeker tot het einde!

Een gedachte over “#39 De Bende, Heleen en de boeken van haar leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s