#42 De Bende en de ongeëvenaarde spanning in ‘Rebecca’

“Rebecca. Rebecca. I should never be rid of Rebecca.” – Mrs De Winter

Je begint in deze roman van Daphne du Maurier en je denkt dat het een romance wordt. Na vijftig pagina’s begin je te twijfelen; misschien een psychologisch drama? Honderd pagina’s verder verwacht je je aan een thriller, misschien zelfs horror. Eens je de helft van het boek voorbij bent, heb je er vrede mee: dit boek is gewoon heel erg zichzelf en dat is perfect zo.

267265ED-F093-4BD1-897F-5A23B9E6DE99.JPG

‘Rebecca’ vertelt het verhaal van de tweede mevrouw De Winter. Gehuwd met de kersverse Maxim De Winter trekt ze naar zijn landgoed Manderley, waar ze al snel op de schaduwen van Rebecca stoot, de eerste mevrouw De Winter. In alles voelt ze zich met haar vergeleken, en vooral tekortgeschoten. Dat Manderley bestuurd worden door mevrouw Danvers, de vertrouwelinge en grootste fan van Rebecca, maakt de zaken er niet beter op. Met iedere bladzijde word je dieper in Manderley gezogen en bouwt de spanning zich op. Hoe ontplooit de vreemde driehoeks (of zelfs vierkantsrelatie?) zich tussen Rebecca, Maxim en ons naamloze hoofdpersonage?

De roman is nooit uit druk geweest, werd onmiddellijk verfilmd door niemand minder dan Hitchcock zelf en ook nu leeft het boek weer op. Het staat momenteel ook op het leeslijstje van Emma Watson, die met het Instagram-account The Shared Shelf iedereen aan het lezen wil krijgen.

Leuk weetje: “As a result of the novel’s popularity, the name “Manderley” became extremely popular as a name for ordinary houses, and at one time was the most common house name in the UK” (bron: het niet altijd betrouwbare Wikipedia, maar te leuk om niet te delen).

Ook het leven van de schrijver, Daphne du Maurier, leest als een roman. Flow Magazine wijdde er onlangs een artikel aan en ook in The Guardian lees je meer of haar heftige leven. In die laatste lezen we ook over Rebecca:

“There are two sunken ships, a murder, a fire, a costume party and multiple complex betrayals, and yet it’s startling to realise how much of its drama never actually happens.”

De podcast is spoilervrij tot zeker minuut 12. Best een prestatie om over een roman met zo’n enorme spanningsboog te praten zonder spoilers. Vanaf nu beluister je ons trouwens ook op Spotify!

Een gedachte over “#42 De Bende en de ongeëvenaarde spanning in ‘Rebecca’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s