#45 De Bende en Geert over waarom we lezen

De Bende kreeg opnieuw bezoek. Professor Vandermeersche komt ons vertellen over vijf boeken die hij telkens om een andere reden graag heeft gelezen. We hebben het ook over leesmotivaties want Geert organiseert met zijn vakgroep #daaromleesik, een festival over liefdes voor het lezen. Bovendien kon Geert ons verzekeren dat hij als professor literatuur wel degelijk nog altijd geniet van het lezen van een boek.

 

Het Lichtende Kwaad van Roberto Bolano is het eerste verhaal dat Geert van hem las. Het hoofdpersonage is een dichter die ook luchtpoëzie maakt en dat allemaal tegen de achtergrond van de dictatuur van Pinochet. Deze kunstenaar heeft echter ook een minder lieflijke kant. Literatuur voor de ontdekkers onder ons.

Geoff Dyer heeft uitstelgedrag. Hij wil een studie schrijven over het werk van D.H. Lawrence. In Out of Sheer Rage: Wrestling With D.H. Lawrence komt hij daar maar niet toe. Het boek is een overdenken en uitstellen terwijl je terloops toch kennis maakt met D.H. Lawrence. We raden dit boek aan bij ontdekkers en gelukszoekers.

Geert bracht ook een non-fictie werk mee. The Rest is Noise van muziekcriticus Alex Ross brengt ons een geschiedenis van de twintigste eeuwse klassieke muziek. Verwacht je aan motivaties van componisten en de context van hun werk.

Imperium van de Oostenrijkse schrijver Christian Kracht heeft opnieuw een bijzonder hoofdpersonage. August Engelhardt heeft rond 1900 effectief bestaan. Hij wou een utopische maatschappij oprichten waar mensen overleven op een dieet van kokosnoten.

Department of Speculation van Jenny Offill is vooral een origineel werk door de vorm. Als lezer moet je aan de hand van fragmentjes zelf het verhaal ontdekken. Al snel wordt duidelijk dat het over meer gaat dan een relatie die fout loopt.

Je kan zelf je leesprofiel ontdekken op www.daaromleesik.be of tijdens het festival op 23 en 24 november ’18 in Bibliotheek De Krook in Gent. De Bende van het Boek is er alvast bij.

De foto van Geert werd gemaakt door Stad Gent

Een gedachte over “#45 De Bende en Geert over waarom we lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s