#55 De Bende en de sterrenhemel van Nova

Voor onze vijftigste aflevering mochten we dankzij uitgeverij De Bezige Bij een exemplaar van Nova weggeven. Om onze winnaar niets te verklappen, brengen we nu pas een podcast over deze roman.

Nova brengt het verhaal van drie atypische figuren. Enerzijds volgen we Thomas De Poes, een voormalige bekende tv-figuur die vandaag vooral berucht is omwille van zijn overvloedig drinken en ongepast gedrag. Als gast in een tv-show maakt hij opnieuw geen goede beurt. Toch krijgt zijn leven er een andere wending want hij wordt haast betoverd door een andere studiogast, astrologe Julie. Dit beseft hij pas na afloop van de tv-show en Thomas doet er alles aan om Julie terug te vinden.

Tegelijk wordt er een biografie geschreven over Thomas door schrijver Maarten. Zijn succesvolle roman ligt al even achter zich, dus wordt hij door de zoon van zijn overleden uitgever wel erg aangemoedigd tot deze biografie. Maarten heeft hier niet veel zin in, maar na een lang proces komt hij tot een relaas waar hij best trots op is, maar waar De Poes zich helemaal niet in kan vinden. Met alle gevolgen van dien. Gaandeweg leren we ook over het gebroken gezin van Maarten en de stroeve band met zijn zoon.

De derde spilfiguur is Julie zelf. Het stond in de sterren geschreven dat Julie astroloog zou worden en grootse theorieën zou verkondigen. We leren haar kennen op dat punt in haar carrière: ze moet enkel nog onderzoeken doen om haar grote theorie te bewijzen en alles moet hiervoor wijken. Ook de liefde of de kans op een gezin.

Schermafbeelding 2019-05-17 om 09.38.27

Op zich een beetje een vreemde inhoud -want wie verwacht nu een link tussen een tv-ster, een astroloog en een schrijver- maar na de prachtige kaft zijn we ook na het zien van de originele inhoudstafel -gelinkt aan de standen van de maan- onmiddellijk geprikkeld om het boek te beginnen.

Nova leest ongelooflijk vlot want Daniël Samkalden heeft een aangename schrijfstijl en laat zijn personages afwisselend aan het woord. Elke spilfiguur vertelt een aantal hoofdstukken en maakt op die manier de lezer duidelijk wie het leven van de ander beïnvloedt en waarom. Het boek doet je stilstaan bij de waarde van een job en de impact op je leven. Je begrijpt ook de keuze van elk personage door de rijke uitwerking van hun karakters. Een originele driehoeksrelatie met een onverwacht einde wat zorgt voor een mooi geheel. Al even geleden dat een boek ons zo in zijn volledigheid kon plezieren. Wij zijn benieuwd naar meer van Samkalden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s