#56 De Bende en twee romans vol sfeer

Neem een grote doos koekjes bij de hand wanneer je aan deze boeken begint, want zowel “The Road” van Cormac McCarthy als “The Rum Diary” van Hunter S. Thompson kunnen wel wat zoets gebruiken om de ellende van de personages wat lichter te maken. Toch raden we deze allebei aan want het zijn twee romans vol ellende, maar met minstens evenveel schoonheid. In beide romans lijkt het erop dat het leven van de hoofdpersonages nergens naartoe gaat, maar het zijn wel degelijk twee totaal verschillende verhalen.

In “The Rum Diary” verhuist Paul Kemp naar Puerto Rico en gaat als journalist werken bij The San Juan Star. Hij leidt een leventje vol alcohol en vooral dan rum. Paul wordt verliefd op Chenault, maar zij is verloofd met een rijke man. Iedereen heeft het gevoel dat Puerto Rico het paradijs is, maar tegelijk weet ook Paul dat dit niet kan blijven duren. Als lezer krijg je een mooi beeld van hoe Amerika in de jaren 1950 Puerto Rico mee heeft vormgegeven. Deze sfeerroman is alvast een aanrader voor wie fan was van The Great Gatsby en dit wil herbeleven 30 jaar later en op een iets exotischere bestemming.

IMG_7804

In ‘The Road’ volgen we dan weer een vader en een zoon die in een verwoeste wereld proberen te overleven. Neem dit maar vrij letterlijk want ze zwerven rond tussen verlaten dorpen en steden op zoek naar voedsel en veilig onderdak. Onderweg komen ze een aantal eenzame figuren tegen en stoten ze op de nodige wrede taferelen. Naast dit post-apocalyptisch verhaal, ervaar je ook hoe de relatie tussen de aanvankelijk zorgende vader en bange zoon evolueert naar een meer zelfzekere zoon die meer en meer de leiding durft nemen in de beslissingen.

Bij beide romans zijn de verhaallijnen misschien wel minder belangrijk, maar de sfeer is in telkens zo goed uitgewerkt en neemt je helemaal mee. Wij zijn alvast voorbereid wanneer de Apocalyps aanbreekt en gaan binnenkort misschien wel naar Puerto Rico.

Laatste weetje: Beide romans zijn ook verfilmd maar daar kunnen we geen oordelen over vellen:

  • “The Road” werd in 2009 verfilmd door John Hillcoat met Viggo Mortensen als de papa
  • Terwijl “The Rum Diary” in 2011 in de zalen kwam met Johnny Depp als Paul in een regie van Bruce Robinson

Vorige zomer las Sara “Hello America” van J.G. Ballard, ook een post-apocalyptisch verhaal dat iets minder dicht komt dan “The Road”. In #40 bespreken Sara en Trees hun zomerlijst en dus ook “Hello America”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s