#57 De Bende gaat (on)beknopt met zware wereldbeelden om

Disclaimer: Dit is zo’n aflevering waar Trees heel veel praat. Verdraag je haar stem niet, luister dan even naar iets anders en wacht #58 rustig af. Verdraag je haar stem wel: hoezee! Dan kan je luisteren naar onze meningen over Kokoro van Soseki Natsume en Onder vrienden van Paul Baeten Gronda. In dikte, stijl en personages verschillen de twee romans even erg als de landen die het decor van het verhaal vormen (respectievelijk Japan en Italië). Maar hoe het zware wereld- en mensbeeld van de twee auteurs het hele verhaal doordringen, dat hebben ze wel gemeen. Geen zorgen, dit zijn geen boeken waarbij je gaat huilen. Ze zorgen zelfs voor een occasionele glimlach met hun rake observaties. Je neemt ze na het lezen gewoon met je mee en ze laten je nog eens goed nadenken over hoe jij in het leven staat.

De plot? Ja, die is er ook. In Kokoro volgen we een jonge student die bevriend raakt met met de oudere sensei en te weten wil komen wat er op de schouders van zijn wijze, stille vriend drukken (spoiler: we komen het te weten). Onder vrienden klinkt als ‘just another saturday night’: ons hoofdpersonage viert zijn dertigste verjaardag samen met zijn vrienden in zijn buitenverblijf in Toscane en naarmate de avond vordert en de wijn slinkt, taant de schijn en leer je de personages echt kennen. Klinkt heerlijk, niet?

 

View this post on Instagram

Goeiemorgen! Vandaag gaan we dan misschien allemaal weer aan het werk, maar ik heb zo’n goeie leestip voor je volgende vakantie/weekend/treinrit! . Kokoro is naast een heerlijke schets van het vooroorlogse Japan ook een roman die niet bang is om moeilijke vragen te stellen: een jongeman wordt bedrogen door zijn eigen familie maar houdt er zelf ook een geheim op na dat zwaar op zijn schouders drukt. Dat lost hij pas jaren later stukje bij beetje aan een jonge student die hem sensei noemt. Het morele vraagstuk in de roman hou ik nog even voor mezelf (lees gewoon dat boek!) maar ik verklap het waarschijnlijk binnenkort ergens in een podcast of zo ✌🏻 . Geniet van je dag/week/boek! *Trees . #bendevanhetboek #bookish #leestip #japaneseliterature #boekenliefde #bookstagram #kokoro #sosekinatsume #bookreview #uitgeverijlebowski

A post shared by Bende van het Boek (@bendevanhetboek) on

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s