#70 De Bende las nog eens een stapeltje

Het was even geleden, maar Trees en ik bespreken nog een keertje een stapel van boeken die we zelf hebben gelezen. We brengen vijf boekentips in onze jongste podcast en eten nog eens van die lekkere scones van Trees! Klassieker kan een aflevering haast niet worden…

Het verborgen stadspaleis – Elisabeth de Waal 

In deze roman volgen we drie verhalen van heel erg verschillende personages die terugkeren naar Wenen na WOII: de joodse professor Adler die vluchtte naar de VS en nu hoopt zijn vroegere positie terug te krijgen, de Griekse zakenman Theophil Kanakis wil een pand kopen om zoals weleer elitaire feestjes te organiseren om opnieuw te kunnen genieten van het leven en vooruit te denken met zijn genodigden van journalisten, acteurs, schrijvers en geleerden. Tot slot is er nog Marie-Theres, een mooi jong meisje dat door haar moeder vanuit de VS naar Wenen wordt gestuurd om bij een tante te logeren om haar zelf te vinden. Naast de unieke blik die je krijgt op het na-oorlogse Wenen, krijg je ook een romantisch beeld van zoekende zielen. Een aanrader voor onder de kerstboom! 

If Beale Street Could Talk – James Baldwin

Dit is de enige roman van Baldwin die vanuit het standpunt van een vrouw is geschreven. Tish vertelt de lezer dat haar lief onschuldig in de gevangenis zit en hem tijdens een bezoek laat weten dat ze een baby verwachten. Iedereen verwacht dat Fonny uit de gevangenis zal zijn voor de baby is geboren. In afwachting van de geboorte blikt Tish terug op hoe ze elkaar leren kennen als kind, hoe Fonny zijn familie hem laat vallen na zijn beschuldiging en wat hun toekomstplannen nog waren. Meestal volg je Tish, maar Fonny komt ook even aan het woord over hoe hij leeft in de gevangenis en ook de moeder van Tish krijgt een flink aandeel in het verhaal. Een aangrijpend verhaal over mensen die niets mis gedaan hebben, behalve zwart zijn in Amerika

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

We leren twee personages kennen waarvan hun levens zonder dat zij het initieel weten onlosmakelijk verbonden zijn. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Aan het begin van het verhaal weet je dat Soumia terugkomt uit de gevangenis en lees je hoe ze heel voorzichtigjes probeert haar plaats terug te vinden in haar omgeving. Ze vindt gelukkig een baantje in een kruidenierswinkel waar ze op een dag boodschappen moet brengen naar een oude man en zo bij Luc terecht komt. Na een aantal bezorgde boodschappen beginnen alle stukjes in elkaar te vallen. 

Days Without End – Sebastian Barry

In dit bijzonder verhaal volgen we twee jonge mannen die vanuit Ierland naar de VS verhuizen tijdens de Great Famine. Thomas McNulty en John Cole leren elkaar kennen in het Amerikaanse leger in de jaren 1850. Sindsdien blijven ze samen en doorkruisen ze Amerika. Op deze manier leer je bij over de geschiedenis van de VS, want we volgen hen ondermeer tijdens de Burgeroorlog. Bovendien vond Trees het zo mooi geschreven dat je het wel moet lezen. 

We are the Weather – Jonathan Safran Foer

De eerste 70 pagina’s gaan helemaal niet over het klimaat, maar over de oma van Foer. Als jonge joodse vrouw voelde ze aan dat ze Polen moest verlaten in de jaren 1930. Ze kwam in de VS terecht en is dat heeft haar gered. In de roman vraagt For zich af waarom zijn grootmoeder de enige persoon was van haar gezin die inzag dat de situatie zo ernstig was dat er echt iets moest gebeuren. Op die manier wil hij aantonen dat de situatie van het klimaat zo ernstig is dat het absurd is dat niemand iets doet. Hij geeft in het boek tips wat je als individu kan doen en waarom dat echt wel tijd is. Het is een persoonlijk boek, want je krijgt het verhaal van zijn oma te lezen en een hoofdstuk is aan zijn twee zonen gericht. Een derde hoofdstuk is een discussie tussen Foer en zijn ziel dus het is ook heel gevarieerd om te lezen. Hij wil ook uitleggen waarom mensen soms niets durven doen en staat stil bij crisiscommunicatie. In de podcast hoor je welke stappen jij kan nemen. Lees dit boek en ontdek hoe jij je steentje wil bijdragen, want Jonathan heeft me overtuigd dat de tijd op is. 

Zo, bij deze opnieuw vijf erg verschillende boekentips. Misschien nog op tijd voor een cadeautje onder de kerstboom of gewoon voor je leeslijst van 2020. Sowieso wensen we je veel leesplezier.

Sara

Een gedachte over “#70 De Bende las nog eens een stapeltje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s