#73 De Bende en drie boeken van variërend volume: Harstadt, Pullman & Smith

Voor deze 73e aflevering schuiven we samen aan het ontbijt en maken we een sandwich van twee kloefen van boeken die een derde, dunnere roman omsluiten. Alles met een saus van gezelligheid en verwondering natuurlijk. We hebben het over Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad, Girl meets Boy van Ali Smith en La Belle Sauvage van Philip Pullman.

Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad is misschien wel het boek dat ons het vaakst wordt aangeraden en waar veel van onze luisteraars en volgers laaiend enthousiast over zijn. Deze roman gaat niet enkel over Max en Mischa, maar ook over Owen, Mordecai, over kunst, theater, over opgroeien, vriendschap en liefde, over Amerika, over de 20e en de 21e eeuw. Over heel veel, want dat kan als je een boek van 1230 pagina’s schrijft. Harstadt beschrijft relaties in het boek op een heel intense manier: het zijn zorgzame, liefdevolle maar ook échte relaties. Max, Mischa en het Tet-offensief is een boek waarin veel gebeurt en veel gevoeld wordt. Je kan de tijd nemen om de personages te leren kennen en ervan te houden. Het volume van het boek zorgt er wel voor dat Trees het niet per se het beste boek ooit vond al scoorde ze het wel met een solide vier sterren op Goodreads. 

Girl meets Boy is een kleinood van Ali Smith, waarin ze één van de Metamorphosen van Ovidius hervertelt: het verhaal van Ianthe en Iphis. Iphis werd door haar moeder opgevoed als jongen, nadat haar vader had verkondigd dat hij geen meisjes wou opvoeden. Wanneer Iphis Ianthe ontmoet, ze verliefd worden en gaan trouwen, roept Iphis de goden aan om Ianthe als man te kunnen behagen. Op de dag van de bruiloft is Iphis in een man veranderd. In het verhaal van Smith volgen we de zussen Imogen en Anthea. Imogen is een workaholic die het perfecte lichaam wil. Anthea is een dromer en is als creative aan de slag in het bedrijf waar Imogen werkt: een organisatie die inzet op water as a lifestyle. Zowel thuis als op kantoor botsen hun karakters. Terwijl Imogen op zoek blijft naar de perfecte man, ontmoet Anthea een graffiti-artiest/activist, een jongen in het lichaam van een meisje. Girl meets Boy is een boek over verliefd worden, verliefd willen zijn, de verschillen tussen twee zussen, over vriendschap, wereldproblemen en vrouwenrechten. Een korte, pittige roman voor wie een beetje in de war gebracht wil worden. 

Met La Belle Sauvage verscheen het eerste deel van Het Boek van Stof, de nieuwste trilogie van Philip Pullman. De boeken bouwen verder op de wereld die Philip Pullman geschapen heeft in zijn reeks His Dark Materials, die nu verfilmd wordt door HBO. La Belle Sauvage is een jeugd- en een fantasyboek, maar werkelijk iedereen kan er iets uit halen. Het is een boek over opgroeien, maar ook over filosofie, moraliteit en religie. Het verhaal: in een parallelle wereld aan de onze heeft iedereen een daemon aan zijn zijde, een dier dat jouw ziel veruitwendigt. Malcolm en zijn daemon Asta zijn nieuwsgierig, gedienstig en slim. Ze helpen in de herberg van zijn vader, springen bij als de nonnetjes aan overkant van het water hulp nodig hebben en zijn anders te vinden in hun boot, La Belle Sauvage. Hun nieuwsgierigheid wordt gewekt als die nonnetjes zich ontfermen over Lyra, een zuigeling die de aandacht trekt van reizigers, academici en obscure figuren die vreemde vragen stellen. Ik hield van de roman voor zijn volle, evoluerende personages, het vertrouwen in de lezer om zelf verbanden te leggen en vragen te stellen en de hele sfeer die Pullman weet op te trekken. We kregen de roman van Uitgeverij Pelckmans, die de romans verdeeld in België voor Uitgeverij Prometheus, maar de mening is natuurlijk helemaal de onze.

2 gedachten over “#73 De Bende en drie boeken van variërend volume: Harstadt, Pullman & Smith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s