#74 De Bende en een ode aan het kleine boek

In deze aflevering vertellen we waarom we wel eens graag een dun boekje lezen. Trees looft vooral het feit dat die perfect in je handtas passen op een trouwfeest én geeft toe dat dit ook wel helpt om haar Goodreads Reading Challenge te halen.

De dode vogel en het meisje – Siel Verhanneman

Dit is een heel mooi verhaal over een meisje en een dode vogel. Het hoofdpersonage ziet het meisje met haar dode vogel door het dorp dwalen en vraagt zich af wie ze is en wat ze doet. We krijgen hier geen antwoord op, maar er wordt een hele wereld en sfeer geschetst van het dorp en hoe het is om daar te wonen.

Pierre plooide zijn moeder in een koffertje – Siel Verhanneman

Hoofdpersonage Pierre is zijn moeder kwijt. In het Parijs waarin zij wonen gaat hij op zoek naar Lisette en komt allerlei mensen tegen die zijn moeder lijken te kennen. De ontmoetingen met deze bijzondere personages nemen ons -en Pierre- mee langs haar levensloop.

Chocky – John Wyndham

Zoals verwacht is dit boekje best bijzonder. Deze 150 pagina’s gaan over een gezin met een geadopteerde zoon die plots wel erg intellectuele vragen stelt en steeds vaker tegen zichzelf praat. Deze Matthew beweert dat hij converseert met Chocky die hem hiertoe inspireert. De vader is verteller en somt op wat ze allemaal ondernemen. Om alle misverstanden te vermijden, het is wel degelijk een vrolijk boek voor lezers die fan zijn van vreemde gebeurtenissen.

Kitchen – Banana Yoshimoto

Dit boek bestaat uit twee verhalen waarin telkens iemand met verdriet rondloopt en op zoek is naar troost. Gelukkig voor onze personages vinden ze dat ook. Het eerste personage vindt troost in het koken na het overlijden van haar grootmoeder terwijl het tweede deel het verhaal brengt van een jonge vrouw die haar vriend verliest. Het is vooral een boek over mensen en wat ze bij elkaar kunnen vinden.

 

Als het leven al zwaar genoeg is, lees dan een licht boek.
Trees Accou

Houdingen – Sylvie Marie

Dit is de vierde dichtbundel van deze Gentse schrijfster. Trees noemt het poëzie zonder zware woorden. Het zijn vaak bedenkingen of kleine verslagjes van herkenbare dingen.

Ambrozijn – Rhea Cecile

De eerste dichtbundel van opnieuw een Gentse schrijfster. Deze bundel wil het verhaal vormen van een leven en daarbinnen vier getijden: leven, liefde, lust en leegte. De vormgeving van dit gouden boekje is prachtig mooi en telkens een beetje anders. Ook de gedichten zelf zijn qua stijl en constructie eenvoudig en afwisselend.

Daarnaast prijst Trees nog The Penguin Modern reeks aan: dit zijn vijftig dunne boekjes van gekende en minder gekende auteurs, maar allemaal korte verhalen of essays. Alleen al de appelblauwzeegroene cover maakt het de moeite. Faber heeft ook een reeks “Faber Stories” die ze hebben uitgebracht naar aanleiding van hun 90ste verjaardag. Denk aan Sally Rooney, Sylvia Plath of Samuel Beckett.

Wie de tips wil horen van onze volgers, die moet naar de podcast luisteren 😉

2 gedachten over “#74 De Bende en een ode aan het kleine boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s