#75 De Bende en moeilijke vriendschappen bij Sally Rooney en Jori Stam (niet bij ons)

Oregon vertelt over twee schrijversvrienden die samen naar Amerika vertrekken om elk aan hun boek te schrijven. Vanaf het begin is het duidelijk dat deze twee karakters niet op elkaar aansluiten. Stijn wil het verhaal neerschrijven van D.B. Cooper: een Amerikaan die ooit een vliegtuig kaapte, geld en een parachute eiste, uit het vliegtuig sprong en voorgoed verdween. Philip wil niet vertellen waarover zijn roman gaat, maar het lijkt er meer en meer op dat Philip een boek over Stijn aan het schrijven is.

Conversations with Friends gaat dan weer over Frances die literatuur studeert aan Trinity College in Dublin, poëzie schrijft en daar af en toe mee optreedt met haar voormalige vriendin Bobbi. Op een avond worden ze na een performance gefotografeerd door Melissa, een bekende journaliste die vooral Bobbi intrigeert. Na deze avond ontstaat er een vriendschap tussen Frances, Bobbi, Melissa en haar man Nick. Ze brengen samen de zomer door in het buitenverblijf van Melissa en Nick. Die zomerse tijd verandert alles en tegelijk helemaal niets. We volgen deze vier personages gedurende een aantal maanden of vooral wat er gezegd wordt tijdens hun vele al dan niet boeiende gesprekken.

Wat onmiddellijk opvalt aan Oregon is het mythische wezen op de cover: een opgezette haas met hoorns én het wordt nog meer bijzonder want Trees las dit boek tijdens een weekend in een huisje waar ook zo’n beest aan de muur hing! Daarnaast kon Trees zich wat ergeren aan Stijn, de verteller van het boek, die vooral op een negatieve manier naar de wereld kijkt. Hij is bovendien een onbetrouwbare verteller dus je weet niet altijd wat waar is van wat je leest. Toch is het een bijzonder boek want je krijgt de evolutie van hun vriendschap en de observaties zijn altijd raak, maar het einde stelt wat teleur na al die spanningsopbouw. 

Ook Sara had meer bedenkingen bij haar hoofdpersonage dan begrip. Zo is Frances’ beste vriendin Bobbi helemaal geen goeie vriendin. Uiteraard wordt Frances verliefd op haar minaar terwijl hij haar duidelijk maakt dat hij zijn vrouw nooit zal verlaten. Toch blijft Frances naar hem terugkeren. Als lezer heb ik me daarom wel eens geërgerd aan de acties van het hoofdpersonage, maar dan vooral omdat Sally Rooney er zo goed in slaagt geloofwaardige en volledig uitgewerkte personages neer te zetten waar je jou als lezer wel degelijk kan aan storen.

Twee romans over moeilijke vriendschappen dus, maar gelukkig niet bij ons!       

2 gedachten over “#75 De Bende en moeilijke vriendschappen bij Sally Rooney en Jori Stam (niet bij ons)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s