#76 De Bende, Anneleen van Offel, haar debuut en bommataart

Op een grijze zondagmiddag spreken we met Anneleen van Offel, jonge debutante en Letterzetter in Kortrijk, over haar debuutroman Hier is alles veilig. Als aanvoerder van het Letterzetter-collectief en curator van Memento-festival brengt Anneleen het woord in de stad. Bij bommataart en thee vragen we haar uit over haar roman, haar schrijverschap en hoe haar verhaal verschillende vormen aannam.

Anneleen heeft als kind altijd verhalen verteld, maar besefte pas later dat schrijven een echte beroepskeuze is. Na een spannende zomer met toelatingsproeven voor zowel geneeskunde als woordkunst (ze slaagde voor beide) ging ze Drama en woordkunst studeren aan het Conservatorium in Antwerpen. Vandaag is ze naast schrijver en letterzetter ook schrijfcoach aan de Academie in Antwerpen, redacteur bij literair tijdschrift Deus ex Machina en programmator bij de Sprekende Ezels in Gent. 

Sinds februari 2020 is er haar debuut Hier is alles veilig. Anneleen vertelt hoe ze bij het schrijven in zeven jaar van een jongen die aankomt op een verlaten kerstboomplantage in Amerika gaat naar een jongen op een ziekenhuisbed in Haifa ging. De roman begint met Lydia die een bericht gekregen heeft van haar ex-stiefzoon Immanuel: ‘Kom naar Israel, mama’. Na lang twijfelen doet ze dat, maar meteen blijkt dat ze te laat is. Immanuel is gestorven – geen spoiler, dit gebeurt al op de eerste pagina’s. Om te plaatsen wat er gebeurd is en wie haar zoon geworden is, reist Lydia door Israel op zoek naar sporen van het verhaal van Immanuel. 

Er zijn heel veel manieren om het boek te lezen. Het is een boek over het Israelisch-Palestijns conflict, over het loskomen van je opvoeding, over de liefde van een moeder én die van een vader. De personages komen terecht in een wereld die ze niet kennen met heel verschillende verwachtingen. Het grote verhaal van het conflict wordt vooral duidelijk in de details van hoe Joachim omgaat met zijn zoon Immanuel. 

Een gedachte over “#76 De Bende, Anneleen van Offel, haar debuut en bommataart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s