12 van onze favoriete auteurs (die toevallig vrouwen zijn)

Als je zo onbeleefd zou zijn om bij onbekenden in huis binnen te gaan en in hun boekenkasten te kijken, dan zou je zien dat heel wat van hun ‘literaire’ romans geschreven zijn door mannen. Als je hen daarop zou wijzen, zouden ze vaak verongelukt kijken omdat ze er zelf nog niet bij stil gestaan hebben. Dat weet ik, want ik heb het zelf al gedaan bij mijn schoonvader. Om iedereen die nu ontdekt een voornamelijk mannelijk boekenkast te hebben, een stapje op weg te helpen, presenteren wij u ons niet-exhaustieve lijstje van favoriete auteurs die toevallig vrouwen zijn:

 1. Anne Brontë, die een van de eerste feministische romans schreef, The Tenant of Wildfell Hall. Wij bespreken de roman hier.
 2. Virginia Woolf, die volgens ons geen verdere introductie hoeft. Vind je haar stream of conciousness-romans te ingewikkeld, begin dan met één van haar essays zoals A Room of one’s own of het heerlijke Orlando, dat ze schreef voor haar geliefde Vita Sackville-West
 3. Carson mcCullers, achter wiens naam je geen vrouw vermoedt en die het fantastische The Heart is a Lonely Hunter schreef.
 4. Shirley Jackson die horror schreef, maar wiens We Have Always Lived in the Castle ons vooral dit gniffelen en meeleven met de twee zusjes Merricat en Constance.
 5. Ali Smith, van wie we iedere publicatie in handen en in onze boekenkast proberen te krijgen. In de podcast spraken we al over Autumn, Hotel World en Girls meets Boy
 6. Jeanette Winterson, die haar bijzondere jeugd deelt in Oranges are not the Only Fruit en die vorig jaar het superbe Frankissstein uitbracht.
 7. Daphne du Maurier, die weinig serieus genomen werd als schrijver, maar wiens Rebecca nog nooit uit druk is geweest.
 8. Miranda July – filmregisseur, scenarioschrijver, zangeres, actrice, auteur en kunstenaar – stuurde ons alle kanten uit met haar roman The First Bad Man. 
 9. Chimamanda Ngozi Adichie toont je hoe jonge, zwarte vrouwen vandaag hun leven kunnen of niet kunnen leven. Zelden zo’n eye-opening boek gelezen als Americanah.
 10. Bregje Hofstede schreef een boek dat zo herkenbaar is voor vrouwen tussen twintig en dertig dat wij het zelf al iedereen aangeraden hebben. Drift is een boek dat je naar binnen laat kijken, maar je niet altijd blij maakt met wat je daar vindt. 
 11. Valeria Luiselli is een vrouw die de wereld wil veranderen. Haar Lost Children Archive is niet alleen een roman over maatschappelijke relevante thema’s, maar ook een experiment in vorm en verhaallijnen.
 12. Sally Rooney is de jongste uit het lijstje, maar met haar romans die zo aansluiten bij onze tijd, de manieren waarop we communiceren en met elkaar om gaan, kon ze niet ontbreken. Luister naar onze afleveringen over Conversations with Friends en Normal People.

We stoppen op twaalf auteurs, maar zouden nog heel lang kunnen doorgaan. Laat zeker weten wie jij ook nog bij ons lijstje zou schrijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s