We zitten allemaal al even binnen en de coronamaatregelen zullen niet snel veranderen. Gelukkig hebben we ons al jaren getraind om ons huis te verlaten zonder een stap te verzetten: via verhalen. Maar hoe geraak je aan die verhalen zonder je huis te verlaten? Wij verzamelden tips op Instagram en delen ze hier graag met jou.
Die goede oude papieren boeken
Wissel boeken uit met je buren
Een super leuke tip die we via Instagram kregen: wissel boeken uit met de buren. Je hoeft er niet dichtbij voor te komen, maar kan ze voor de deur leggen of in de brievenbus droppen. Zo leer je je buren ook eens op een andere manier kennen.
Steun je lokale boekenboer
Onze favoriete winkels – de onafhankelijke boekhandel – hebben ook hun deuren gesloten. Om ons niet in plan te laten, zijn er gelukkig heel wat boekenhelden die romans, poëziebundels en prentenboeken naar je deur brengen. Check zeker eens bij je lokale boekhandel hoe zij dat doen. Als we onze favoriete boekenwinkels nog willen bezoeken na deze crisis, kunnen we hen nu alvast een hart onder de riem en wat centen in hun kassa steken.
Geen boekhandel in de buurt? Ook Standaard Boekhandel levert aan huis en doet dat tijdelijk zonder verzendingskosten aan te rekenen. Zo heb je het gemak van online bestellen, zonder dat je geld meteen naar verre buitenlanden versluisd wordt.
Graai eens achterin je boekenkast
Wij bereiden al jaren de apocalyps voor door zonder schaamte romans te hamsteren. Misschien heb jij ook nog een voorraad ongelezen boeken in je kast staan? No time like the present om ze te verorberen!

Laat je voorlezen
Storytel
Storytel is een Nederlandse website en app waar je zowel internationale als Nederlandstalige boeken kan luisteren en lezen. Er zijn heel wat nieuwe romans en non-fictie te beluisteren, maar ook klassiekers als Harry Potter die voorgelezen wordt door Stephen Fry. De eerste twee weken luister je gratis, dus je kan het altijd eens uitproberen.
The poet society op Instagram
Geniet je van mooie teksten en ontdek je graag iets nieuws? Check dan zeker The Poet Society op Instagram. Iedere dag draagt iemand nieuws een tekst voor. Je kan de voorbije sessies ook beluisteren via IG TV.
Spotify
Via Instagram kregen we de tip dat je ook op Spotify verhalen en romans kan luisteren. Het vraagt iets meer zoekwerk, maar je vindt er bijvoorbeeld de Nederlandstalige vertaling van On Earth We’re Briefly Gorgeous van Ocean Vuong. Uitgeverij Lebowksi maakt de zoektocht wat makkelijker door hier op te lijsten welke boeken zij beschikbaar maken op Spotify.
Luisterbieb
De online bibliotheek biedt tijdens de coronacrisis heel wat luisterboeken gratis aan. Check hier hun aanbod.

Lees digitaal
Project Gutenberg
Het papieren boek is onze eerste liefde, maar er zijn ook heel wat digitale mogelijkheden om je fictiefix te zoeken. Project Gutenberg dragen we een warm hart toe, omdat ze boeken die zich in het publieke domein bevinden (waarvan de auteur dus al langer dan 70 jaar geleden overleden is) beschikbaar maken. Je kan de bestanden lezen op je computer, je smartphone of je tablet. Je vindt er vooral Engelse klassiekers.
Citybooks.eu
Citybooks kenden we zelf niet, maar kregen we toegestuurd via Instagram. Het is platform voor unieke luisterverhalen, geschreven voor specifieke Europese steden. Zo kom je toch nog eens buiten.
Scribd
Scribd is een internationale website die e-boeken en audioboeken aanbiedt, maar daarnaast ook magazines, bladmuziek en academische papers. Een heel breed aanbod, maar wel enkel in het Engels. Je kan scribd een maandje gratis uitproberen.
Kobo-abonnement
Nog een Scribd- en Storytel-lookalike is Kobo. Hier kan je kiezen tussen een abonnementsformule of betalen per boek. Bij een abonnement kies je of je enkel wil lezen of luisteren, of beide. Bij Kobo heb je zowel een internationaal als Nederlandstalig aanbod.