#80 De Bende en de poëtische woorden van Vuong

Er zijn nog steeds coronamaatregelen van tel, dus het kan dat deze podcast een beetje vreemd klinkt maar vreemder dan de werkelijkheid wordt het niet. Beloofd! Elk vanuit ons kot bespreken we On Earth We’re Briefly Gorgeous van Ocean Vuong.

Door dit boek leer je hoe het is om als Vietnamese immigrant op te groeien in de VS. Little Dog is de hoofdpersoon die samen met zijn oma, tante en moeder hun geboorteland verlaat. Zijn moeder wordt uitgebuit in een nagelsalon en werkt haar frustraties uit op haar zoon. De oma is een beetje gek, maar begrijpt haar kleinzoon misschien wel het meest van iedereen. Little Dog gaat van jongs af aan op een tabaksplantage werken waar hij verliefd wordt op Trevor met wie hij zijn homoseksuele geaardheid verkent. Naast een familieroman is On Earth We’re Briefly Gorgeous ook een kritiek op een aantal aspecten van de Amerikaanse maatschappij: zo zijn heel wat jongeren op de plantage verslaafd aan opiaten, wordt moderne slavernij beschreven en familiegeweld belicht.

In slechts 246 pagina’s leer je Vuong kennen als een poëtische schrijver. Verwacht je aan beschrijvende fragmenten en bedenkingen waarbij je vooral van de mooie taal moet genieten. Niet zo eenvoudig om in het Engels te lezen want dit is geen lineair verhaal aangezien de roman vooral uit beschouwingen bestaat. Vuong probeert de schoonheid uit situaties te halen die vaak best wel donker zijn. Deze dichterlijke ziel speelt met taal en gebruikt heel vaak beeldspraak dus je moet er je aandacht wel bij houden. Toch kan hij door die beeldspraak de vinger leggen op wat hij anders wellicht niet verwoord krijgt. Ocean Vuong bracht eerder succesvolle dichtbundels uit (Night Sky with Exit Wounds en Burnings) en dat merk je aan deze debuutroman.

Vergis je zeker niet, dit is geen triestig boek. Integendeel! Je leert bij over de Vietnamoorlog, hoe het is om als migrant in de VS te moeten opgroeien en dit in een originele context. On Earth We’re Briefly Gorgeous is absoluut geen zwaar boek alhoewel de thema’s helemaal niet licht zijn. Wij kijken uit naar meer van Vuong.

2 gedachten over “#80 De Bende en de poëtische woorden van Vuong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s