GASTBLOG: Laat je verleiden door YA

In tijden van lockdown krijgen heel wat mensen de smaak van het sporten te pakken. Maar misschien begint het wel te kriebelen om eens weg te duiken in een goed boek en weet je niet goed waar te beginnen? Of misschien vind je het als ouder of leerkracht wel het uitgelezen moment om je leerlingen een boekopdracht te geven? Maar welke boeken krijgen pubers met een boekenallergie aan het lezen?

YA – wablieft?

In beide gevallen kan het young adult-genre een antwoord bieden! De laatste jaren veroverde dit genre zijn plaats als go-between tussen de kinderboeken en de volwassenliteratuur. Zeg immers niet zomaar ‘jeugdboek’ tegen een youngadult-roman. Daar dek je de lading niet mee. Het is namelijk moeilijk om een leeftijd te plakken op de young adult-lezer. De YA-boeken kunnen zowel 16-jarigen bekoren, maar ook sommige volwassenen zijn helemaal weg van het genre.

Hoe dat komt? De thematiek en personages in young adults zijn erg herkenbaar. Vaak is er sprake van een jongvolwassen protagonist die worstelt met groeipijnen en de zoektocht naar een eigen identiteit. Daardoor wordt op sommige YA-verhalen ook wel de term coming of age geplakt. De setting van zo’n YA-verhaal kan erg uiteenlopend zijn: een grootstedelijke context, een high school, maar ook een fantasiewereld zijn erg populair binnen het genre. Heel vaak komt er ook wel wat maatschappijkritiek aan te pas.

Voeg daar nog een spannende plot aan toe en je begrijpt waarom YA-boeken perfect zijn om in te verdwijnen in tijden van lockdown of om te ontsnappen aan ouders die willen dat je online lessen volgt.

Waar begin ik te lezen?

Maar waar begin je dan? Hoewel het nog een vrij jong genre is, zijn er al een aantal boeken, meestal series, die het tot ‘YA-klassieker’ geschopt hebben. Denk maar aan de Noorderlicht-trilogie van Philip Pullman, de trilogie ‘Een groene bloem’ van Floortje Zwigtman en de boeken van John Green, bij wie heel wat YA-auteurs de mosterd haalden.

Wat het genre extra boeiend maakt, is dat heel veel jongeren een stem krijgen. Het maakt zo maatschappelijke thema’s als identiteit, afkomst, geaardheid en kansarmoede bespreekbaar. De hoofdpersonages hebben het vaak moeilijk, maar zijn verre van kneusjes.

Aanraders op dat vlak zijn:

  • 67 seconden – Jason Reynolds: Will moet in 67 seconden, de duur van de lift die naar beneden raast, een cruciale beslissing nemen. Het tempo van het boek raast net zo hard. Ideaal voor jongens die moeilijk aan het lezen te krijgen zijn.
  • De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano: de auteur van dit boek is een waanzinnig populaire Italiaanse leerkracht. Gioia is een wat zonderling, eenzaam meisje. Haar ontmoeting met de myserieuze Lo verandert haar leven voorgoed.
  • Wit Konijn / Rode Wolf – Tom Pollock: een YA-thriller met een wiskundegenie in de hoofdrol.
  • Nieuwe maan – Sarah Crossan: in de boeken van Sarah Crossan staat geen woord te veel. Het verhaal is bijna in verzen geschreven, wat het des te indringender maakt. In Nieuwe maan is het verhaal van Joe, wiens broer Ed ten onrechte veroordeeld is tot de doodstraf. Ook Toffee van dezelfde auteur is erg beklijvend.
  • The hate u give – Angie Thomas: de 16-jarige Starr Carter is getuige van de moord op haar beste vriend door een politieman. Die gebeurtenis vormt de aanleiding voor een reeks protesten. Het verhaal, dat recent verfilmd werd, ontspint zich tegen de achtergrond van de Black Lives Matter-beweging.
  • Onruststokers – Catherine Barter: opnieuw eeen verhaal over politiek activisme. Terwijl Alena wil te weten komen wat er met haar moeder gebeurd is, wordt de stad opgeschrikt door een reeks aanslagen. Haar broer en zijn vriend, bij wie ze woont, wil haar koste wat kost tegen de waarheid beschermen.
  • Darius de Grote is niet oké – Adib Khorran: Darius is half-Iraans, maar kent dat stuk van zijn identiteit onvoldoende. Wanneer hij naar Iran reist om zijn zieke grootvader te bezoeken, ontmoet hij Sohrab door wie de verbondenheid met het land van zijn moeder groeit.

Heb jij nog ultieme YA-aanraders? Laat het ons weten!

Dit artikel werd voor ons geschreven door Heleen Rijckaert. Heleen is een gulzige lezer met een voorliefde voor jeugdboeken. Ze staat in het onderwijs en was jarenlang nominatie- en selectielezer voor de KJV. Benieuwd naar meer leestips van Heleen? Volg haar dan op Goodreads of Instagram. Of beluister deze podcast waarin Heleen te gast was bij de Bende!

Een gedachte over “GASTBLOG: Laat je verleiden door YA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s