#81 De Bende, Christophe Vekeman en duistere verhalen met een glimlach

Christophe Vekeman is niet alleen auteur, maar gaat ook regelmatig als recensent aan de slag. Hij leest zo’n 70 à 80 boeken per jaar en geniet vooral van donkere romans en non-fictie over country. Hij deelt met veel plezier zijn acht favoriete boeken. Ze zijn zeker niet de vrolijkste dus deze tips zijn voor wie niet vies is van een grauwe sfeer met een scherp, maar humoristisch randje. Denk je er niet aan om deze romans te lezen, luister dan toch voor het oratorische talent van Vekeman.

Gerard Reve – Bezorgde ouders

Een boek waarin niets gebeurt, behalve de occasionele fles wijn die leeggedronken wordt, maar waarvan geen zin verveelt. Het ideale boek, volgens Christophe. En hij kan het weten, want hij las het boek al vijf keer en neemt het elke twee maanden wel eens uit de kast. 

Joris-Karl Huysmans – Op drift

Een voorbeeld van Reve, dus ook deze novelle geldt als gebeurtenisloos. Een sneue, vrijgezelle hypochonder gaat in het Parijs van 1880 op zoek naar een goede maaltijd. Dat blijkt een grotere uitdaging dan gedacht. Niet voor Geert Hoste-fans.

Marcellus Emants – Een nagelaten bekentenis

Dit is een geheimtip van Christophe voor jou, want weinig mensen hebben over Emants gehoord. De roman begint gezwind met de zin “Mijn vrouw is dood en al begraven”. Een onthutsend zelf-analytisch boek over een man die zijn echtgenote vermoord heeft en een spiegel die geen fraai beeld toont.

Nick Tosches – Hellfire

In Hellfire vertelt muziekjournalist Tosches het levensverhaal van country- en rock-‘n-rollzanger Jerry Lee Lewis, een van Christophes idolen. De man wordt een mythe, een bijbels personage dankzij de oudtestamentische taal van Tosches. Laat je overtuigen door het fragment dat Christophe voorleest.

Burt Reynolds – But enough about me

De biografie van Hollywoord-legende Burt Reynolds, waar Christophe graag eens mee gniffelt. 

Kenneth Cook – A Wake in Fright

Een boek dat op de cover aangeprezen werd door Nick Cave, waardoor Christophe het wel moest kopen: “geweldig, één van de donkerste boeken die ik ooit las”. Deze roman bestaat uit korte zinnen en simpele taal, en is volgens Christophe het perfecte cadeau. 

Donald Ray Pollock – Al die tijd de duivel

Het tweede boek van deze late debutant speelt zich af in Ohio en is zo smerig dat de vrouw van Christophe het niet kon uitlezen. Christophe zelf vindt dat dit spreekt voor de roman. 

Carson McCullers – Klok zonder wijzers. 

Klok zonder wijzers speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten en toont hoe diep ingebed het racisme er is. McCullers fileert de maatschappij waarin ze zelf opgegroeid is en is terecht één van Christophes favoriete auteurs. Meer over Carson McCullers hoor je in onze podcast over haar klassieke roman The Heart is a Lonely Hunter.  

Richard Yates – Paasparade (Easter Parade)

Een roman waar een mooi verhaal aan vasthangt voor Christophe, van één van zijn favoriete auteurs. Yates is lang een hidden gem gebleven, maar kreeg de laatste jaren de aandacht die het verdient. Easter Parade vertelt het verhaal van twee vrouwen waarvan geen van beide “in het leven gelukkig zou worden”. Meer over Richard Yates hoor je in onze podcast over A Special Providence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s