#82 De Bende en de IJzige verloofde

De IJzige verloofde van Christelle Dabos is de eerste van vier boeken uit de reeks “De spiegelpassante” van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Dit is voorlopig het enige boek dat al in het Nederlands is vertaald, nummer 2 volgt begin 2021. Een korte inhoud beschrijven van deze young adult is niet eenvoudig want er gebeurt heel wat. Het boek telt dan ook 520 pagina’s. Heel kort gezegd volgen we Ophelia, een jong meisje dat als archivaris woont op de ark Anima en moet trouwen met Thorn, een intendant die dan weer op de Pool leeft. Arken zijn een soort rondzwevende concurrerende werelden waartussen het niet zo eenvoudig is om te reizen. Alle inwoners van een ark hebben telkens een andere gave: zo kan Ophelia voorwerpen lezen en zichzelf door spiegels verplaatsen.

Evengoed hadden we een podcast kunnen maken van drie uur lang want er gebeurt zo veel. Gelukkig zorgt Trees voor structuur in wat je moet weten:

  • De personages leven op verschillende arken met verschillende landschappen, maar ook volledig verschillende samenlevingen. Zo is Anima een bergachtige ark waar iedereen gelijk is, terwijl de Pool een soort ijslandschap omvat waar er een sterke hiërarchie heerst.
  • Elke ark heeft zijn eigen familiegeest waarvan elke inwoner afstamt. Deze “geest” leeft nog op de ark, maar kan je niet zomaar bezoeken. Je kan het een beetje vergelijken met een soort oude koning(in).
  • Het grootste deel van het verhaal speelt zich af op de Pool waar Ophelia verplicht naartoe verhuist. Op deze wereld krijgt een bepaald deel van de bevolking toegang tot een luxueus hof, maar niets is wat het lijkt want één van de talenten van de inwoners van de Pool is het maken van illusies. Je bedenkt dus je ideale wereld, terwijl je in een beschimmelde kamer staat. Als lezer weet je op deze manier niet altijd wat er nu echt is en wat niet.
  • De “gave” van de familie van Thorn is dan weer mensen kunnen pijn doen zonder hen echt aan te vallen.
  • Verwacht je daarnaast aan heel veel bijzondere personages met mysterieuze achtergronden. In de podcast lichten we er drie voor je toe: Archibald de ambassadeur, De Ridder en De Architecte. Deze personages maken je vooral nieuwsgierig naar de volgende boeken!

De kritiek dat vrouwelijke personages geen diepgang kennen spreken we vurig tegen. We leren waarom bepaalde karakters zich zo kattig gedragen en dat Ophelia in opstand komt tegen de patriarchale samenleving van deze young adult. Ons hoofdpersonage blijft vooral heel trouw aan wie ze is in een wereld die haar dat helemaal niet gemakkelijk maakt.

Een aanrader voor al wie nieuwsgierig is naar het genre en net zoals Sara niet snel naar een young adult grijpt. Wie meer wil weten over het genre young adult kan deze gastblogpost lezen van Heleen Rijckaert op onze website.

Een gedachte over “#82 De Bende en de IJzige verloofde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s