#84 De Bende en het verhalende Stay with me

Dit boek speelt zich af in Nigeria, het geboorteland van auteur Ayòbámi Adébáyò, en gaat over een koppel dat na 4 jaar huwelijk nog geen baby heeft – tot grote teleurstelling van vooral hun omgeving. Yejide en Akin ondernemen allerlei stappen, maar dit resulteert aanvankelijk enkel in een schijnzwangerschap. Bovendien wordt Akin door zijn familie gedwongen een tweede vrouw te nemen, wat uiteraard zorgt voor extra uitdagingen binnen hun huwelijk. Dit alles tegen de achtergrond van politieke verwikkelingen in Nigeria in de jaren 1980-1990.

Het boek wil tonen dat in Nigeria een mengeling ontstaan is van prekoloniale waarden, waarin vrouwen een grote rol hadden, en conservatieve Victoriaanse waarden. Die twee stijlen zorgen voor heel veel wrevel. Polygamie is er bijvoorbeeld tot op vandaag wettelijk aanvaard. Ook zijn er heel veel regels in de samenleving: zo is de moeder van de echtgenoot “the queen” en dient dit zowel in de manier waarop je haar aanspreekt maar ook hoe je haar bij je thuis ontvangt tot uiting te komen. Daarnaast heeft Yejide een succesvolle carrière en wordt ze gestimuleerd in haar ambities, maar wordt er tegelijk van haar verwacht om zoveel mogelijk kinderen te krijgen.

Voor ons was er misschien iets te veel verhaal in dit debuut waardoor het een beetje aan een soap deed denken. Toch wil je weten wat er met je personages zal gebeuren maar dat is bij “Thuis” in feite ook zo. Als je zin hebt om nog eens iets verhalend te lezen over een wereld die je niet helemaal kent, dan is dit zeker een aanrader. Of het je bij zal blijven kunnen we niet garanderen.

Ook in deze podcast moet het vooral gezellig zijn voor ons dus eet Sara een koffiekoek terwijl Trees chai latte nipt. Hiervoor vond ze inspiratie in deze gastblog over thee lattes van Marcella van Books & Macchiatos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s