#85 Onze Grote Zomeraflevering – DEEL 1

In deze aflevering geven we een aantal persoonlijke leestips voor deze zomer. Via onze sociale media kon elke volger vertellen wat hij/zij deze zomer van plan is en welke boeken bovenaan zijn/haar favoriete leeslijst staan.

Flore blijft deze zomer in België, maar trekt er misschien nog op uit met de tent. Ze houdt van boeken met moeilijke titels met een coming of age insteek dus daarom raden wij haar graag A Prayer for Owen Meany en The World According to Garp allebei van John Irving aan. Beide boeken gaan over opgroeien in Amerika en belichten alle facetten daarvan. Ze gaan over éénzelfde personage, maar geven toch het gevoel van een familiekroniek. Ook The Nix van Nathan Hill lijkt ons iets voor Flore want er gebeurt heel wat en de personages zijn bijzonder kleurijk. Volgens ons kan ook Moon Palace van Paul Auster wel iets voor Flore zijn. Dit vindt plaats in de jaren 1980 en ook hier volgen we een hoofdpersonage dat gevangen zit in zijn opgroeien en niet zo goed weet wat hij moet doen met zijn leven. Ocean Vuong en zijn debuutroman On Earth We’re Briefly Gorgeous kan ook wel gesmaakt worden door lezers die houden van personages die hun geboorteland “moeten” verlaten en hun weg door het leven zoeken, maar dan is deze laatste tip voor Flore ook nog eens een poëtisch pareltje.

Op Hilde haar Instagram-account lezen we “Fictie is wegduiken in een andere wereld, non-fictie is bijleren en geïnspireerd worden” en daar zijn wij het mee eens. De non-fictie die ons meest heeft geïnspireerd zijn: Wilding van Isabella Tree die samen met haar man de voorbije decennia de natuur op het landgoed opnieuw hebben laten begaan en beschrijft hoe alles opnieuw is beginnen diversifiëren. Daarnaast raden we We Are the Weather aan van Jonathan Safran Foer dat uitlegt hoe je als individu en samenleving kan bijdragen aan oplossingen voor de klimaatproblematiek. Bovendien is het geschreven door Jonathan en die schrijft alleen maar mooie dingen. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman is een kanjer maar het leest heel vlot. Heel veel historische casussen die aantonen dat mensen diep vanbinnen wel degelijk goed zijn. Zowel gekende experimenten worden geduid en in de juiste context geplaatst als minder bekende voorbeelden komen aan bod. Ook dit boek eindigt met concrete tips. Ook De Bourgondiërs van Bart Van Loo raden we aan als non-fictietip want ook al ken je de afloop dit is een erg verhalend boek.

Hilde houdt niet alleen van non-fictie dus raden wij haar aan als romans om bij weg te dromen:

  • The Party van Elizabeth Day: Jawel, ons hoofdpersonage gaat naar een feest maar “party” verwijst ook naar een politieke partij. De hele roman ontdek je wat er op dit feest gebeurde en wat de impact daarvan was op het leven van het hoofdpersonage. Midsomer Murders meets Brideshead Revisited.
  • Northern Lights van Philip Pullman: Een young adult die je meeneemt naar een andere wereld. Spanning te over in dit boek!
  • Everything I Never Told You van Celeste Ng: Deze debuutroman gaat over een gezin waarvan een dochter op een nacht verdwijnt en later dood teruggevonden wordt. Er wordt verondersteld dat het zelfmoord is, maar ieder gezinslid denkt er het zijne over, maar kunnen onderling niet communiceren hierover.

Veerle V. focust deze zomer op Europa, genoot dit jaar het meest van Grand Hotel Europa van Pfeijffer, Otmars zonen van Buwalda, De verdwijning van Stephanie Mailer van Dicker en ook van Max, Mischa en het Tetoffensief van Harstad is Veerle V. fan. Vooral dikke boeken dus, daarom raden wij in de eerste plaats Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili aan. Meer dan 1000 pagina’s leesplezier dat je als lezer beloont. Je volgt 8 generaties van eenzelfde familie in Georgië: zo krijg je een mooi inzicht in de geschiedenis van Georgië én in chocolade. Wie van dikke boeken houdt, kan zich wagen aan Oorlog en vrede van Leo Tolstoy. We volgen ook hier verschillende Russische families die je sowieso in je hart sluit. Nog een laatste Nederlandstalige tip: De heilige Rita van Tommy Wieringa, waarin we een man leren kennen die met zijn vader in de grensstreek met Nederland woont en zijn weg zoekt in het leven (dat eigenlijk niet zoveel voorstelt).

Ook van Valerie kregen we een mailtje. Zij is op zoek naar een wandelboek omdat ze deze zomer 500 km zou gaan wandelen in Spanje, maar in de plaats plant ze een wandelreis in België. Zelf leest Valerie romans in het Nederlands (Buwalda, Verhulst) en in het Engels (Rooney, Harstad). Ook dikke boeken schrikken Valerie niet af! Daarom deze tips:

  • De acht bergen van Paolo Cognetti: waan je in de Italiaanse Alpen terwijl je de complexe relatie tussen een vader, een zoon en zijn vriend ontrafelt.
  • Lost Children Archive van Valeria Luiselli: we volgen een aantal kinderen die te voet de grens tussen Midden-Amerika en de VS proberen over te steken en anderzijds een gezin waarvan de ouders die geluidskunstenaars zijn en de vader geluiden zoekt van de laatste Indianen en hiervoor een reis onderneemt.
  • The Road van Cormac McCarthy: in deze dystopische roman volgen we een vader en zoon die op weg zijn naar “het zuiden” waar er naar het schijnt wel nog leven mogelijk is.
  • Census van Jesse Ball: het hoofdpersonage is een weduwnaar die net de diagnose kreeg van kanker. Zijn enige zoon heeft het syndroom van Down dus het is onzeker wat er met hem zal gebeuren. In afwachting neemt hij zijn zoon alvast mee onderweg want hij is volksteller.
  • Norwegian Wood van Haruki Murakami: Murakami’s personages lijken vaak onderweg. Norwegian Wood is een coming of age over een personage die net zijn beste vriend verloor en zich ontfermt over het liefje van die gestorven vriend. Er komt veel muziek en literatuur aan bod uit de jaren 1980 én wandelen.
  • De vlucht van Jesus Carrasco: In deze roman volgen we (letterlijk) een jongen die op de vlucht is uit zijn dorp doorheen de woestijn. Je kan niet anders dan meeleven op deze uitputtingstocht waarop je langzaam te weten komt wat er is gebeurd.
  • Stilte van Shūsaku Endō: Drie Portugese missionarissen beslissen om naar Japan te gaan op zoek naar hun mentor nadat het christendom door de keizer is verbannen. Een boek vol wreedheden over hoe triest de situatie was van Japanse boeren in de middeleeuwen.

Roxanne leerde via onze podcast Noord van Sien Volders kennen, Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones en Kitchen van Banana Yoshimoto. Ook voor Roxanne wordt het een staycation, maar ze verhuist van Brussel terug naar haar roots aan de kust. Daarom tipt Trees alvast The Sea, The Sea van Iris Murdoch omwille van de mooiste beschrijving van de zee. Charles is een gepensioneerde theatermaker die een bouwvallig huisje kocht aan de zee. Bovendien ontmoet hij er zijn jeugdliefde opnieuw en maakt hij zichzelf wijs dat ze samen oud zullen worden. Als Italiaanse tip geven we graag De tuin van de familie Finzi-Contini van Giorgio Bassani. Hierin volgen we een jonge joodse man die verliefd is op de dochter van deze familie en er kind aan huis wordt. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van het opkomend antisemitisme en het begin van WOII. Dit is echter niet het vertrekpunt, wat het allemaal veel echter maakt. Daarnaast willen we graag Conversations with Friends van Sally Rooney tippen aangezien deze roman over vriendschap gaat en alle bijhorende diepe gesprekken daarbij. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in een buitenverblijf in Frankrijk waardoor je even op reis lijkt. Na een aantal hoofdstukken ga je hoofdpersonage Frances als een vriendin beschouwen en wil je in het boek kruipen om haar goeie raad te kunnen geven. Graag tippen we nog Nobody Is Ever Missing van Catherine Lacey waarin het hoofdpersonage van de ene dag op de andere haar leven in NY achterlaat en in Australië gaat rondtrekken. Het is niet het vrolijkste boek, maar het gaat over je comfortzone durven verlaten en hoe je je daarbij kan voelen. Als je houdt van Jones, dan raadt Trees je nog If Beale Street Could Talk aan van James Baldwin want deze roman schijnt een licht op dezelfde problematiek: een zwarte jonge man wordt onterecht veroordeeld en belandt in de gevangenis. Zijn vrouw en haar familie proberen er alles aan te doen om hem vrij te krijgen.

In #87 volgt deel 2 van de tips!

2 gedachten over “#85 Onze Grote Zomeraflevering – DEEL 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s