#86 De Bende tussen de zonnebloemen

In deze podcast hebben we voor het eerst een virtuele gast! Auteur, verteller en performer Wim Chielens bestaat wel degelijk in het echt, maar we doen het nog altijd veilig digitaal dus bij deze kan je onze eerste digitale gast beluisteren. Wim bracht begin 2019 een nieuwe roman uit waarin twee verhalen door elkaar lopen. We volgen enerzijds kunstenaar Vincent van Gogh op de laatste dagen van zijn leven om daarnaast in een hedendaags verhaal ene Chiel Willems te leren kennen.

Al in zijn kinderkamer hing een reproductie van van Gogh, maar toen Wim 18 werd, zag hij voor het eerst een echte van Gogh in Parijs. Wim heeft het over “levende krullewietjes” en de blik van het zelfportret van Vincent die hem niet meer heeft losgelaten. Chielens focust op 70 dagen uit het leven van van Gogh en baseert zich op brieven die Vincent en zijn broer Theo elke dag naar elkaar schreven. In die 70 dagen zijn er slechts 10 dagen waarin Vincent geen brieven schreef. Twee dagen later schiet hij zichzelf met twee kogels in de buik. Die 10 dagen heeft Wim Chielens zelf ingevuld.

In het boek staat Wim stil bij het verdriet van Vincent: hij wou aanvankelijk predikant worden, maar dat lukte hem niet. Als schilder was hij zijn tijd ver voor waardoor hij zich vaak misbegrepen voelde. Om die reden klopt Vincent aan bij Dr. Gachet. Deze had de reputatie van melancholie te kunnen genezen, maar Vincent beschrijft hem als “even ziek als zichzelf”.

View this post on Instagram

Poseren voor de krant. #dedroefheidzalblijvenduren

A post shared by Wim Chielens (@wimchielens) on

In het hedendaags verhaal volgen we Chiel Willems, waar aanvankelijk weinig verhaallijn inzit. Gaandeweg voel je dat de fascinatie van Chiel voor van Gogh iets dwangmatig krijgt. De titel verwijst naar de laatste woorden van Vincent die hij na zijn lange doodstrijd tegen zijn broer Theo heeft uitgesproken. Wat de link is van de titel met de inhoud van het hedendaagse verhaal uit de roman, mag je zelf ontdekken.

Naast onze aflevering, kan je ook naar de podcast van Wim zelf luisteren waarin hij meer vertelt over zijn boek. Geen spoilers, want deze podcast is ook op zich te beluisteren en een aanvulling op de roman.

Een gedachte over “#86 De Bende tussen de zonnebloemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s