#87 Onze Grote Zomeraflevering – DEEL 2

Leestips nodig voor de zomer? Met een eenvoudig, ouderwets mailtje konden luisteraars een persoonlijke luistertip vragen. Omdat jullie blijkbaar allemaal valiezen vol boeken willen, delen we nog meer tips in deze tweede zomeraflevering. Of je nu gaat trekken in Tirol, of zoals wij in je eigen luie zetel blijft. 

>> Beluister #87 hier.

Elisabeth brengt haar zomer door in de Scheldestad, waar ze geniet van boeken op exotische locaties. Daarom raden wij haar deze romans aan:

 • ‘Het museum van de onschuld’ van Orhan Pahmuk. Het boek is een ode aan Istanbul, maar is wel enkel aan doorzetters besteed. Het verhaal van een man die van zijn geliefde gescheiden raakt en obsessief objecten begint te verzamelen die met haar te maken hebben. 
 • ‘May we be forgiven’ van A.M. Homes is een absurd boek met iedere paar pagina’s een plottwist. Een feelgood roman over families met donkere humor.
 • The First Bad Man’ van Miranda July is opnieuw een absurd boek waarbij we een eenzame vrouw volgen met een saai standaard leven, die plots de dochter van haar bazen in huis krijgt die alles verandert. 

Fanny genoot recent onder andere van Kleine brandjes overal van Celeste Ng, The Remains of the day van Kazuo Ishiguro en Een stralende toekomst van Rebecca Makkai. Ze gaat op vakantie in eigen land of Frankrijk, en wij raden haar aan deze boeken in haar handtas mee te nemen:

 • ‘The Nix’ van Nathan Hill is een aanrader voor iedereen die gek is van Johan Harstad.
 • ‘Praying for Owen Meany’ van John Irving is één van de mooiste, Amerikaanse coming of age-romans. Owen Meany voelt al vroeg in zijn leven aan waarvoor hij voorbestemd is en bereid zich zijn hele leven daarop voor. Een vreemde roman waarbij alle puzzelstukjes perfect samenvallen op het einde. 
 • Pierre plooide zijn moeder in een koffertje’ van Siel Verhanneman speelt zich af in Parijs en is het perfecte formaat om overal mee naartoe te nemen. 
 • ‘De zomer hou je ook niet tegen’ van Dimitri Verhulst vertelt het verhaal van een man die heel erg verliefd is op een vrouw. Klassiek thema, ware het niet dat de man een jongeman met een beperking ontvoert en meeneemt naar Frankrijk. 
 • ‘Wij zijn niet als hagedissen’ van Erica Bianchi speelt zich af in Italië, maar begint in een Frans dorp. Tijdens de start van de Tour de France ontmoet een Italiaanse renner een Franse jongedame met een familieverhaal als gevolg. 

Een zeldzame mannelijke luisteraar, Koen, gaat deze zomer nergens naartoe. Hij heeft net een zaak gestart en reist deze zomer dus enkel via literatuur. Wij helpen hem graag met deze titels:

 • An Artist of the Floating World’ van Kazuo Ishiguro is een “meer Japans” boek van de auteur van “The Remains of the Day”. Het is een roman die kritische vragen stelt over de verantwoordelijkheid van kunstenaars, maar ook toont hoe het oude Japan na de Tweede Wereldoorlog in snel tempo verdween.
 • Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld” en “De jacht op het verloren schaap” zijn twee van Haruki Murakami’s meest absurde romans. Beide boeken zitten vol vreemde ideeën en parallelle verhalen, maar klikken op het einde perfect in elkaar.
 • Dennie is een star” van Maartje Wortel voor lezers die genieten van frisse, Nederlandse literatuur als Bregje Hofstede. 

Liesse houdt van Scandinavische detectives, whodunits en thrillers en gaat op reis naar Tirol naar de zomer. We zijn niet super goed thuis in het genre, maar geven toch enkele tips:

 • Trees wil heel graag Agatha Christie aanraden, omdat haar spel met de detectiveclichés subliem is. Haar boeken met zelfverklaarde detectives Tommy en Tuppence zijn hilarisch.
 • “The Party” van Elizabeth Day is een mix tussen Midsomer Murders en Brideshead Revisited van Evelyn Waugh. Vanuit een politiekantoor blikken we terug op een decadent feest, georganiseerd door de beste vriend van ons hoofdpersonage. Maar hoe sterk is hun vriendschap echt?
 • The Secret History” van Donna Tart heeft een status als klassieker, maar daardoor denk je misschien dat het een stoffig boek is. Nee! Het is een spannend boek over opgroeien, vriendschap en verantwoordelijkheid. En moord. 
 • The Exile Return” van Elizabeth de Waal speelt zich af in Oostenrijk en volgt een aantal bannelingen die na de Tweede Wereldoorlog naar Wenen terugkeren. Een Joodse professor, een Griekse investeerder en een jong meisje: klinkt als het begin van een goede mop, maar het is een roman die naast een unieke blik op het na-oorlogse Wenen ook een romantisch beeld van zoekende zielen geeft.

Jessica genoot de voorbije jaren van boeken zoals ‘Een klein leven’ en ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’ en zoekt romans die haar helemaal in het verhaal doen verdrinken en die toch vlot lezen. Wij raden aan:

 • Birk” van Jaap Robben is één van de favoriete boeken van Sara, die denkt dat ook Jessica hier helemaal in zal verdrinken. We volgen een jongen die sinds de dood van zijn vader alleen met zijn moeder op een eiland woont. 
 • “De geur van Melisse” van Per Nilsson vertelt over een jonge, intense liefde en de schroom om eraan toe te geven. Onze jonge hoofdpersonage is tot over zijn oren verliefd, maar weet niet hoe hij dat moet uiten.
 • Gloed” van Sandor Marai is opnieuw een liefdesverhaal, maar gaat over oude liefdes en oude vriendschappen. Twee oude mannen kijken terug op een gemeenschappelijke liefde en hoe het hen uiteindelijk uiteen dreef. 
 • “De tas van de leraar” van Hiromi Kawamaki gaat over een jonge vrouw die verliefd wordt op een oud-leraar. Een tedere, trage liefdesroman tegen het decor van Japanse bars. 

Veerle heeft weinig plannen, maar veel tijd. Ze brengt de rest van haar zwangerschap in bed door en wij helpen haar graag met enkele leestips.

 • The History of Love” van Nicole Kraus moet je gelezen hebben als je houdt van Jonathan Safran Foer. De roman gaat over een boek dat “The History of Love” heet. Een jong meisje wil haar moeder troosten nadat haar vader gestorven is en gaat op zoek naar het manuscript van dit boek, dat haar ouders ooit samen bracht. Een boek dat je van Polen naar Zuid-Amerika brengt.
 • In “Great House” brengt Nicole Kraus verschillende verhalen samen rond een secretaire dat in verschillende huishoudens een plek krijgt. 
 • Little Fires Everywhere” van Celeste Ng vertelt het verhaal van een moeder en een dochter die leven als nomaden. De moeder is kunstenares, maar neemt verschillende jobs aan om rond te komen. Ze komen in een nieuwe stad terecht waar beiden banden aan gaan met het gezin Richardson, die tot vonken leiden. 
 • Veel tijd om te lezen? Lijvige romans waar we de voorbije jaren van genoten zijn “Max, Mischa en het Tetoffensief” en “Het achtste leven (voor Brilka)”. 
 • “Dertig dagen” van Annelies Verbeke is een boek over een zwarte schilder. Hij komt in allerlei huizen terecht en is niet overal even welkom. Een roman over racisme, hypocrisie en hoe iedereen probeert zijn draai te vinden in het leven. Zoals mijn grootmoeder zegt: het leven is een strijd.
 • “Wij en ik” van Saskia Decoster gaat ook over hypocriete families met holle relaties. Een Vlaamse Desperate Housewives.
 • “Tekens van leven” en “Zelfs de vogels vallen” van Frederik Willem Daem. Die eerste is de debuutroman van Daem en speelt zich volledig af op café. Fijn als je nostalgisch bent naar de goede, oude tijd. 

Kaatje is een oude bekende van onze Bende en was te gast in #21. Ze is op zoek naar een melig boek voor op vakantie, waarbij ze niet te veel moet nadenken. 

 • De droefheid zal blijven duren” van Wim Chielens speelt zich af in Frankrijk, perfect voor op vakantie. Meer zonnebloemen dan baguettes volgen we Vincent Van Gogh tijdens de laatste honderd dagen van zijn leven. Tegelijk leren we Chiel Willems kennen, die een persoonlijk trauma probeert te verwerken. 
 • De geniale vriendin” van Elena Ferrante is het eerste boek uit een vierdelige reeks over vrouwelijke vriendschap in het zuiden van Italië. Je bevindt je vanaf pagina één in het naoorlogse Napels, waar veel armoede heerst en je als vrouw beperkte mogelijkheden in het leven. De zomers zijn er wel lekker warm en zwoel. 
 • “Coniferen” van Max Temmerman volgt een man die al vroeg zijn ouders verliest en door zijn zus wordt opgevoed. Hij vindt nooit echt zijn plek, blijft liever alleen, maar ontdekt na verloop van tijd dat ook zijn zus – die zo geslaagd en gelukkig leek – een donker leven heeft. Een boek dat Sara verrast heeft.
 • “De ontdekking van de honing” van Toon Tellegen vertelt over een zoektocht naar honing, waarbij we alle dieren in het bos leren kennen. 
 • “We Are the Weather” van Jonathan Safran Foer gaat over eten en wij weten dat Kaatje heel graag en heel lekker kookt. 
 • “Bowls of Goodness” van Nina Ollsson is een boek vol recepten die je uit een kommetje kan eten. Nodig ons gerust uit als je enkele recepten uitprobeert, Kaatje.

Siel gaat op wandelreis in Zuid-Frankrijk en heeft dus lichte literatuur (letterlijk) nodig. 

 • We hadden Siel graag “De Acht Bergen” van Paolo Cognetti aangeraden, maar ze was ons al voor en liet weten deze alvast gekocht te hebben. 
 • “Zonder de top te bereiken” is de nieuwste roman van Paolo Cognetti over het meditatieve van het klimmen. We hebben deze nog niet zelf gelezen, maar wel al goede dingen over gehoord. 
 • Conversations with friends” van Sally Roony gaat over twee vriendinnen die veel babbelen. Ze raken bevriend met een celebrity-koppel, bezoeken hen in Frankrijk en er ontstaat natuurlijk een affaire. 
 • On Earth we’re Briefly Gorgeous” van Ocean Vuong is een poëtische coming of age-roman die liefhebbers van “A Little Life” vast kan aanspreken. 
 • Mijn jaar van rust en kalmte” van Ottessa Moshfegh gaat over een jonge vrouw die beslist om een jaar te slapen. Grappig, maar tegelijk hard: wat heeft ertoe geleid dat ze zich wil terug trekken uit de maatschappij? Gelukkig weet Moshfegh het aangenaam en met humor te brengen. 

Tom sluit de aflevering af. Hij was al eens te gast in #32 en deelt zelf ook heel wat tips. 

 •  “De wand” van Marlen Haushofer gaat over een vrouw die na een bizar incident volledig geïsoleerd van de buitenwereld raakt en moet overleven in haar ooms jachthut in de Alpen. Erg sfeervol quarantaineboek vol lessen over leven en dood, de natuur en met een ijzersterk vrouwelijk hoofdpersonage. 
 • De “Earthsea”-trilogie van Ursula K. Le Guin, voor fans van Game of Thrones en Harry Potter. Je hoeft niet op reis te gaan, want dit boek sleept je mee door prachtige landschappen vol magie en mythische wezens. 
 • “The Nix” van Nathan Hill, een boek met de gewoonlijke elementen: trauma, liefde en humor verpakt in 40 jaar Amerikaanse geschiedenis, van de hippie sixties tot 9/11. 

Wij raden voor zijn lange leerkrachtvakantie volgende boeken aan:

 • Lost Children Archive” van Valeria Luiselli omdat daar ook heel wat in gewandeld wordt, al is het op iets minder vrijwillige basis. Toch een fantastisch boek dat veel nieuwe, boeiende perspectieven biedt. 
 • Days without End” van Sebastian Barry speelt zich af in het midden van de 19e eeuw en volgt twee mannen op hun avonturen in de VS. Ze werken als dansmeisjes, vechten in de Indianenoorlogen, zetten een eigen theatergezelschap op en trekken naar de Amerikaanse burgeroorlog. En ze zijn intens verliefd op elkaar. 
 • “Moon Palace” van Paul Auster is opnieuw een Amerikaanse coming of age-roman. Een jongeman verliest zijn enige familielid en verliest alle perspectief op zijn toekomst. Na een kort leven op de dool, gaat hij aan de slag als biograaf van een oude, rijke man. 
 • “His Dark Materials” van Philip Pullman is een fantasywerk dat af en toe zijn tenen in de poel van de filosofie doopt.
 • Middlesex” van Jeffrey Eugenides is een familiekroniek die je meeneemt van de brand in Smyrna tot de glorie en val van Detroit. Naast het familieverhaal krijg je ook een bijzondere blik op de recente geschiedenis van de Verenigde Staten.
 • Wilding” van Isabella Tree is een hoopvol non-fictieboek over het herstel van de natuur op een Engels landgoed.
 • Noord” van Sien Volders neemt je mee naar de eenzame bergen van Canada, waar een stadsmeisje de wilde natuur van mens en dier leert kennen. 

3 gedachten over “#87 Onze Grote Zomeraflevering – DEEL 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s