#89 De Bende en de zee, ijsjes en de boeken van onze zomer

De voorbije maanden hebben we héél veel gelezen. Deze afleveringen pikken we er elk drie boeken uit waar we je graag een beetje meer over willen vertellen. Als je ons volgt op Instagram, zag je ze vast al passeren. We reizen van de Engelse kust over Jeruzalem tot de meest Belgische volkscafés, terwijl we lui en veilig in onze zetel blijven, liefst wel met een ijsje bij de hand.

Vandaag hebben we het over Tekens van leven van Frederik Willem Daem, Judas van Amos Oz, Zeeangst van L.H. Wiener, Coniferen van Max Temmerman, The Sea, The Sea van Iris Murdoch en De ontdekking van de honing van Toon Tellegen.

Zeeangst van L.H. Wiener

(gekregen van Uitgeverij Pluim)

Zeeangst is een reisverslag, een logboek van de zeilreis die L.H. maakt met zijn vriendin en Loes de poes. Naast auteur is Wiener ook gepensioneerd leerkracht Engels en de liefde voor de Engelse taal en het Engelse leven spat als zeeschuim van de pagina’s. Zijn zeilreis gaat richting Isle of Wight en laat ons genieten van de geneugten van Engelse havenstadjes. Onderweg overkomt ons alles wat een zeilboot kan overkomen: stormen, pech en vermiste katten. Naast het trage zeilleven, is er ook ruimte voor anekdotiek. Wiener vertelt met veel plezier over noodlottige zeilers en de geschiedenis van plekken die hij aandoet. Voorkennis van zeilen is niet vereist. Voor de strevers is er een termenlijst voorzien achterin het boek. 

De ontdekking van de honing van Toon Tellegen

In dit boekje van 46 pagina’s krijg je alles voorgeschoteld wat je van Toon Tellegen verwacht. Er zijn dieren in het bos, filosofische overpeinzingen en occasioneel een paar zinnen tristesse. Wij volgen de ‘mor’, volgens ons een fictief dier, die op zoek gaat naar honing, die de bron zou zijn van al het zoete eten. Wat die honing precies is (metaforisch dan) wil Sara niet verklappen, maar ze vond dit boek een pareltje, zowel voor kindjes als voor volwassenen.

The Sea, The Sea van Iris Murdoch

Iris wie? Murdoch heeft veel geschreven, is even in de vergetelheid geraakt maar is nu opnieuw op de markt. Ze won de Booker Prize voor deze roman en is vooral bekend voor haar zwarte humor, onvoorspelbare verwikkelingen en de dreiging die bij haar romans altijd in de lucht hangt. In The Sea, The Sea volgen we een gepensioneerde theaterregisseur die aan de Engelse kust gaat wonen, weg van de drukte in Londen. Hij is de verteller en beschrijft minutieus zijn dagen.

Na een honderdtal pagina’s begint hij te praten over zijn jeugdliefde, Hartley. De roman maakt een sprongetje wanneer hij haar opnieuw ontmoet in het dorp waar hij naar verhuisd is. Charles raakt geobsedeerd door haar en zou alles doen om de laatste jaren van hun leven samen door te brengen. Er volgt een inval van bijzondere personages, de dreiging hangt altijd in de zeelucht en Murdoch weet je bij iedere bocht wel te verrassen. Een verrassend boek met een onbetrouwbare, dramatische verteller.

Tekens van leven van Frederik Willem Daem

Na zijn fantastische verhalenbundel Zelfs de vogels vallen verscheen tijdens de lockdown de debuutroman van Frederik Willem Daem, Tekens van Leven. Sara was meteen enthousiast (ze hield erg veel van Zelfs de vogels vallen) maar bleef een beetje op haar honger zitten. Tekens van leven speelt zich af op café, waar ons hoofdpersonage nadenkt over zijn recente relatiebreuk en wij intussen ook de andere stamgasten leren kennen. Iedereen heeft zijn verhaal, dat in heel mooie schetsen wordt gebracht. Je leert het café vanbinnen en vanbuiten kennen. Het hoofdpersonage gaat na een tijdje echter vervelen waardoor je er ook weinig sympathie voor voelt. 

Judas van Amos Oz

Judas is de eerste Oz van Trees, voor haar uitgekozen door de kenners bij Boekenhuis Theoria. Het is een boek over Jeruzalem, liefdesverdriet en de rol van Judas. Voor elk wat wils dus. Sjmoeël, onze beer van een hoofdpersonage, is verlaten door zijn geliefde, besluit zijn studies stop te zetten en gaat als gezelschapman werken voor een oude man in een buitenwijk van Jeruzalem. Ze praten over het conflict tussen de Joden en de Arabieren, over geschiedenis en zionisme, terwijl Sjmoeël een kantelmoment onderzoekt in het ontstaan van de Israëlische staat. De oude man en de inwonende Atalja lijken er ook bij betrokken te zijn geweest. Intussen blijft Sjmoeël ook bezig met zijn scriptie, waarin hij onderzocht wat de rol is van Judas en hoe hij het Christendom gemaakt heeft. Veel stof tot nadenken, maar met de sympathieke personages en de secure beschrijvingen leef je zo in het verhaal, dat je met plezier meedenkt. 

Coniferen van Max Temmerman

(Gekregen van Borgerhoff & Lamberigts)

Coniferen is het eerste prozawerk van dichter Temmerman. We volgen een 50-jarige man die samen met zijn zus Marianne al vroeg wees is geworden. Na de dood van hun ouders, bleven ze samen in het ouderlijk huis wonen, tot Marianne trouwde. Hun band is goed en ze lijken allebei een mooi leven te leiden, maar er hangt dreiging in de lucht. Marianne ziet mannen. Ze heeft het gevoel dat een groepje mensen haar achtervolgt en bespiedt. Een verrassende roman met veel plotwendingen en al staat het hoofdpersonage ver van je af, Toch je wordt helemaal meegesleept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s