#93 De bende las over bijzonder boeiende vrouwen

Onze 93e aflevering is een bijzondere: het is Sara’s eerste aflevering als mama van Walt. Voorlopig heeft baby Walt weinig bij te dragen aan de podcast, maar dat houdt ons niet tegen om vijf boeken tegen het licht te houden. Vier van die boeken hebben een bijzondere vrouw als onderwerp. Waar de vijfde over gaat, ontdek je in de podcast!

Miss Austen – Gill Hornby

Gill Hornby woont zelf met haar man Robert Harris en hun vier kinderen in Kintbury, op de plek van de pastorie waar Jane Austen ooit regelmatig op bezoek kwam. Austen is geen vreemde voor haar, want ze schreef al een biografie over Jane Austen voor jonge lezers. Deze roman gaat niet over Jane, maar over Cassandra Austen. Zij verloor haar verloofde en beloofde nooit te trouwen. In plaats daarvan blijft ze bij haar moeder en haar zus. Een keuze die taboe was in die tijd, maar deze roman brengt de rol en het leven van deze “oude vrijsters” naar de oppervlakte.

In “Miss Austen” gaat Cassandra op zoek naar alle correspondentie van Jane met haar vriendinnen om haar nalatenschap zo “opgekuist” mogelijk achter te laten. Ze reist naar Kintbury, waar Cassandra’s verloofde opgegroeid is, om een stapel brieven op te sporen en te vernietigen. Tijdens haar zoektocht vertelt ze het verhaal van haar leven en dat van Jane, maar daarmee biedt ze ook inzicht in het leven van een vergeten groep ongetrouwde vrouwen.

“Miss Austen” is een boek dat Austen ademt. Ik benaderde het eerst kritisch, maar de roman had me meteen mee. De schrijfstijl, de scherpe humor en de herkenbare motieven uit een Austen-roman doen niet onder voor het origineel. Heerlijk boek.

Jeugd – Tove Ditlevsen

“Jeugd” is het tweede boek van een trilogie waarin Tove Ditlevsen over haar eigen turbulente leven vertelt. Het boek is al meer dan vijftig jaar oud, maar werd nu pas uit het Deens naar het Nederlands vertaald en uitgegeven bij Das Mag.

Een roman die heel vlot leest en mooi van taal is. We volgen Tove als rebelse puber die als textielarbeider aan de slag gaat, maar eigenlijk schrijver wil worden. Huisje – tuintje hoeft niet voor haar, want ze wil onafhankelijk blijven. Ze trouwt toch, maar met een uitgever die haar helpt om stappen te zetten in de literaire wereld. Een boek waar je helemaal in kruipt. 

Little – Edward Carey

Edward Carey is een toneel- en romanschrijver, die al zijn talenten in deze roman verpakt. Zo illustreerde hij zelf dit boek over Madame Tussauds met details van wassen lichaamsdelen en chirurgische apparatuur. Carey heeft trouwens ook een verleden als medewerker bij het wassen museum van Madame Tussauds in Londen. Een liefde voor was die doorsijpelt op iedere pagina van “Little”.

“Little” (in het Nederlands vertaald als ‘Petite’) gaat over de jeugd en jongvolwassenheid van Marie Grosholtz, een klein meisje met een grote neus en een grote kin, die vroeg wees wordt. Ze wordt op sleeptouw genomen door Dr Curtius, die zijn carrière start met het afgietsels maken van lichaamsdelen voor het plaatselijke ziekenhuis. Samen trekken ze naar Parijs waar ze intrekken bij een ambitieuze weduwe en haar zoon. Terwijl hun wassen business groeit, komt Marie in contact met de keizerlijke familie in Versailles en trekt de revolutie door hun huishouden. In alle turbulentie is er maar één zekerheid: “was liegt nooit”.

Een heel tastbare historische roman, over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een wrede wereld.

God Save the Queen van Uitgeverij Pluim

De langst zetelende vorst van Europa blijft fascineren. Ook wij zijn wel fan van Queen Elizabeth II, dus waren we heel blij toen dit boek van Uitgeverij Pluim op de mat viel. Sara is openlijk fan van royalty en kon zich helemaal uitleven met dit boek. In ieder hoofdstuk neemt een andere expert het woord en wordt een ander aspect van het (dagelijkse) leven van Lilibeth belicht. Het leukste hoofdstuk vond Sara dat over de garderobe van the Queen en hoe ze boodschappen verstuurt aan de hand van haar broches en handtas. Een fijne aanvulling op The Crown op Netflix. 

De Onsterfelijken van Teheran – Ali Araghi

Trees las het debuut van Ali Araghi, een Iraanse auteur en vertaler die vandaag in de VS woont waar hij PhD student is in Comparative Literature, Track for International Writers at Washington University in St. Louis. Deze Nederlandse vertaling is één van de eerste internationale vertalingen. Araghi was onlangs te gast bij de Boekenmarathon ter vervanging van de Boekenbeurs.

“De Onsterfelijken van Teheran” is een familiekroniek van de familie Torkashvand. De stijl van familiekroniek doet denken aan “Het Huis met de geesten” van Isabel Allende, door de mix van politieke geschiedenis met magisch realisme. Zo is de familie in deze roman vervloekt: generaties met een zoon die vroeg sterft, worden afgewisseld met een generatie waarin een zoon quasi onsterfelijk is. Wij volgen Ahmad, wiens vader zelfmoord pleegt als hij tien is. Door het trauma verliest Ahmad zijn stem, maar desondanks wordt hij een bijzondere dichter, politicus, geliefde en vader, tegen de achtergrond van de Iraanse geschiedenis vanaf WOII tot de Iraanse Revolutie. Ohja, er is ook een complot dat gesmeed wordt door katten!

Een heel kleurrijke roman die een ander licht werpt op een geschiedenis die ook vandaag nog doorwerkt.

3 gedachten over “#93 De bende las over bijzonder boeiende vrouwen

  1. Hallo bende,
    Aan Sara: hartelijk gefeliciteerd met de baby! Ik hoop dat Walt later de liefde voor literatuur van zijn mama mag erven… 🙂

    Like

Plaats een reactie