#94 De Bende lust dit ribbetje wél

Varkensribben is een tragikomisch verhaal over zorgzaamheid, loyaliteit, hoe herinneringen een leven beïnvloeden en hoe eten alle basisemoties kan vervangen. Perfect leesvoer voor Trees en mezelf dus! Die indruk werd alleen maar bevestigd. Spoiler: we zijn fan van deze debutant en nu al benieuwd naar meer van Amaryilis de Gryse.

In deze roman leren we Marieke kennen die in een woonzorgcentrum werkt. Er wordt binnenkort een nieuw gebouw geopend dus de bewoners worden voorbereid voor deze verhuis, behalve de bejaarden die Marieke verzorgt. De andere verhaallijn belicht de brake-up tussen Marieke en Blok en schetst het gezin waarin ze opgroeide en hoe dat haar tot op vandaag beïnvloedt.

Eten houdt deze roman samen doorheen de verschillende plots. De Gryse wil het in dit boek hebben over hoe eten basisemoties kan veranderen en dat is volgens ons zeker gelukt. Zo eet Marieke elke dag een volledige doos pralines, worden een aantal bereidingen van klassieke Vlaamse gerechten in detail beschreven en krijgen de bejaarden elke dag aardappelen met worst en appelmoes, maar dan de niet lekkere versie hiervan.

Ergens is dit boek eerder neerslachtig, maar daarnaast ook komisch in dit tragische. Trees moest het boek even opzij leggen en ikzelf werd er nu ook niet echt vrolijk door, maar we hebben het allebei heel graag gelezen. Denk dus even na of je klaar bent voor een roman met een vleugje tristesse maar met voldoende snuifjes humor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s