#97 De Bende op Erfgoeddag

Op 24 en 25 april is het Erfgoedweekend met als thema de nacht. Op vraag van het Lijsternest in Ingooigem maken we met onze Bende een podcast én video over Stijn Streuvels. Om helemaal in het thema te blijven focussen we op Het leven en de dood in den ast, een novelle uit 1926. In deze podcast kom je zowel iets te weten over Streuvels, zijn huis het Luisternest, Het leven en de dood in den ast en geven we nog 6 tips over boeken die een link hebben met de nacht. Zo hopen we Erfgoeddag toch een beetje tot bij jou te brengen.

Het leven en de dood in den ast

Deze novelle van 150 pagina’s leest super vlot en dat niet alleen omdat het zo weinig pagina’s zijn. We volgen vijf mannen die werken in een ast en daar verantwoordelijk zijn voor het drogen van cichorei: Maf en Lot, Blomme , Hutsebolle en Fliepo. Zij filosoferen over hun leven tijdens en tussen hun harde werk maar over de diepste gevoelens wordt niet gepraat, alleen oppervlakkige verhalen worden gedeeld. De mooie bedenkingen zijn dan ook vooral de gedachten van deze personages. De sterkte van dit boek is dat ondanks het feit dat dit verhaal zich bijna 100 jaar geleden afspeelt, de protagonisten dezelfde zorgen en dromen hebben als wij vandaag.

” ’s Mensen leven is een doortocht; waarom al dat wroeten en trachten naar iets wat men na korte tijd moet laten liggen?”

Nova van Daniël Samkalden

Thomas De Poes, een bekende televisiebioloog, valt als een blok voor sterrenkundige Julie. Na een eerste ontmoeting waarop hij zich als een arrogante eikel gedraagt, beslist hij haar achterna te reizen. Naast deze romance zitten er heel mooie beschrijvingen van de sterrenhemel in dit boek verweven. Daarnaast is er ook een kleine verwijzing naar Stijn Streuvels in het boek!

On Chesil Beach – Ian McEwan

Het is het verhaal van twee jonge mensen hun huwelijksnacht. Je volgt de gedachten en gevoelens van die avond en de nacht van beide personages. De keuzes die ze maken bepaalt de rest van hun leven. Geen vrolijke roman, maar o zo mooi geschreven.

Gloed – Sandor Marai

Na 41 jaar elkaar niet te hebben gezien, kondigt een man aan dat hij zijn vroegere boezemvriend wil bezoeken. Je volgt hun conversatie tijdens een avond en nacht en komt langzaam te weten wat er gebeurd is waardoor deze mannen elkaar uit het oog verloren. Een roman over vriendschap en wrok en hoe je daarmee omgaat.

After Dark – Haruki Murakami

Deze typische Murakami is een roman over allerlei zaken die zich afspelen tijdens de nacht in Tokyo. Trees las dit boek terwijl ze in Tokyo was, zo lezen wij het liefst onze boeken in specifieke steden. Een vreemd bijzonder boek, dat voor de ene duidelijke patronen beschrijft, maar voor de ander net niet.

Die nacht zag ik haar – Drago Jancar

In deze roman komen we te weten wat er gebeurd is met Veronika Zarnik, een knappe vrijgevochten vrouw, op een nacht in januari 1944. Zij was de vrouw des huizes van een bekend landhuis in Joegoslavië. Het gaat over overspel, spionage, verlangen en liefde. Dit is vooral een spannend boek dat langzaam duidelijkheid brengt in deze mysterieuze verdwijning.

The Animals at Lockwood Manor – Jane Healey

Tijdens WOII wordt Hetty Cartwright naar een landhuis gestuurd met een deel van de collectie van het Natuurhistorisch Museum uit Londen. Ze moet de opgezette dieren bewaren op het platte land. Overdag lijkt alles goed maar ’s nachts lijken deze dieren tot leven te komen… Een spannend boek dat ook wel een beetje eng is.

Bekijk hier ons filmpje over Het leven en de dood in den ast van Stijn Streuvels in zijn Lijsternest:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s