#98 De Bende droomt even weg naar Japan

Wie Trees en mezelf al een tijdje volgt, weet dat we allebei fan zijn van Japan. Niet alleen maakten we er twee jaar geleden de reis van ons leven, we lezen ook als eens graag een Japans streepje literatuur. Twee jaar geleden maakten we er al een eerste podcast over, dit jaar doen we dat gewoon nog eens.

https://soundcloud.com/bendevanhetboek/98-de-bende-droomt-even-weg-naar-japan

In de lente leest Trees altijd iets van Murakami. Dit boek kwam deze lente uit dus het was voorbestemd. Het is een verhalenbundel maar uiteraard niet zomaar één met onder andere een hoofdstuk vol gedichten over de favoriete baseballploeg van Murakami. Trees las er elke avond één verhaal en vergelijkt het boek met een sorbet: je kan er vooral je hoofd mee leegmaken want elk verhaal is afgerond.

Wie is Klara? Of liever wat is Klara? Klara is een Kunstmatige Vriendin, een robot die een vriend is voor jouw tiener en eruitziet als een mens. Hierdoor weten veel mensen niet hoe ze zich moeten gedragen tegenover deze KV. Toch gaat het boek vooral over wat het betekent om iemand graag te zien en wat daarvan de grenzen zijn. Laat je niet misleiden door het feit dat protagonist Klara een robot is want dit is zeker geen sciencefiction vol technologische hoogstandjes.

Ruth woont op een eiland met haar man in Canada. Op een dag spoelt het dagboek aan van een Japanse tiener. Ruth duikt in het verhaal en haalt er inspiratie uit voor haar eigen werk. De schrijfster van het dagboek werd helaas gepest maar vindt rust bij haar oma die een boeddhistische priesteres blijkt te zijn. Of de Ruth uit de roman echt Ruth Ozeki zelf is, wordt niet verduidelijkt, maar Trees is fan van deze roman!

Deze roman vertelt over het café Funiculi Funicula in Tokyo. Daar staat een bijzonder tafeltje waar je als bezoeker kan terugreizen in de tijd. Dit boek vertelt over vier verhalen van personages die terug in de tijd reizen via de koffie. Je leert ook over de mensen die het café openhouden. Doordat de tijdreizigers de kans krijgen om met iemand uit hun verleden nog even met iemand te kunnen praten, vinden ze rust.

Dit boek werd verfilmd, maar Trees vond de trailer nogal zeemzoet in vergelijking met het boek:

Kijk ook even naar deze Instagrampost voor meer tips in de opmerkingen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s