#99 De Bende kust ze

Een vakantie naar de zee gepland? Deze vier boeken vinden plaats op en aan het water. Sluit dus je ogen, beeld je in dat je op een bankje zit op de dijk, voel dat zeebriesje en luister naar onze boekenbabbel.

De lichtwachters van Emma Stonex

Het debuut van Emma Stonex (niet te verwarren met Emma Stone) is een mysterieus boek over drie verdwenen vuurtorenwachters. Op nieuwjaarsdag 1973 meert een boot aan om de bemanning van een vuurtoren voor de kust van Cornwall af te lossen. Alleen, de mannen staan niet klaar om hun vervanging te ontvangen, de deur is van binnenuit op slot en alle klokken zijn blijven stilstaan op kwart voor acht.

Twintig jaar later komen de echtgenotes van de vuurtorenwachters aan het woord, al slikken ze veel woorden en verhalen in. Als lezer krijg je ook de gedachten van de mannen zelf te lezen, en sporadisch enkele krantenknipsels. Een spannend boek dat het mysterie laag voor laag afpelt, al kom je als lezer nooit alles te weten.

Lijn van wee en wens van Caro van Thuyne

Acht jaar na de dood van haar blinde en dove zusje, is Mari op zoek naar closure. Ze besluit te wandelen. Intussen bouwt haar man thuis aan een huis, een plek waar Mari zich thuis kan voelen. We volgen Mari, haar gedachten en haar verdriet. Een boek over afscheid nemen, maar voor Sara vooral een verhaal over grote liefdes en wat die wel en niet overwinnen. De prachtige beschrijvingen en intense liefde zorgen ervoor dat het geen triest boek is geworden.

Zomerboek van Tove Jansson

Een parel van een boek. Zomerboek is een dun boekje dat heel teder vertelt over de liefde en kleine gebeurtenissen die een grootmoeder en kleindochter met elkaar delen. Van late lente tot vroege herfst verblijft Sofia met haar vader en grootmoeder op een eiland, waar ze stormen, onverwacht bezoek en de pijntjes van het opgroeien trotseren. De korte hoofdstukken zijn vaak herkenbaar en met veel gevoel geschreven.

Ik ben een eiland van Tamsin Calidas

Eerlijk, Trees vond het moeilijk om in dit boek te beginnen. Het wordt beschreven als volgt: “Tamsin Calidas is een vlotte dertiger met een baan in de media, die in de hippe wijk Notting Hill in Londen woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch.”

Je weet dus al dat alles gaat mis gaan. Dat zorgt ervoor dat je de eerste hoofdstukken met een knoop in je maag leest. Tamsin en haar man genieten van de prachtige natuur, maar als lezer weet je dat hun leven in duigen gaat vallen. Eens dat ook effectief gebeurt, valt er een last van je schouders en kan je gelukkig genieten van de prachtige beschrijvingen van Calidas, hoe ze wegbreekt van de maatschappij en leeft van de natuur alleen. Een heftig boek dat je niet zal kunnen wegleggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s