#102 De Bende ontmoet een waaier aan bijzondere en awkward personages

Onze 102e aflevering is een ouderwets gesprek met een grote pot thee, een bord wafeltjes en een stapel boeken op tafel. Het druilerige zomerweer heeft zijn weerslag op onze boekenkeuze: alle romans hebben een zekere tristesse over zich. Daar hebben de bijzondere personages en gebrekkige verbinding met hun omgeving misschien iets mee te maken. Schuif aan voor wat gezelligheid en zoek straks zelf ook wat charmante compagnie op, hé. 

De Dubbelganger van Fjodor Dostojevski

Trees is er nog niet aan uit wat ze van de tweede roman van Fjodor Dostojevski vond. In De Dubbelganger is Jakov Petrovitsj Goljadkin zowel hoofdpersonage als tegenspeler. Dat is te zeggen: deze onhandige ambtenaar komt op een avond zichzelf tegen, letterlijk. De man ziet er hetzelfde uit als Goljadkin, hij heeft dezelfde naam en de volgende ochtend blijkt hij aangenomen te zijn op hetzelfde departement als onze held. Het enige verschil: deze dubbelganger is een vlotte netwerker en lijkt overal goed in te zijn. Het tegenovergestelde van Goljadkin Senior. 

Daar komen dus vodden van, zeker wanneer Goljadkin steeds weer zijn hartstocht volgt en in vreemde situaties terecht komt. Het geheel doet een beetje chaotisch aan en Dostojevski lijkt zijn eigen stijl nog niet helemaal gevonden te hebben. De Dubbelganger is eerder een psychologische roman, dan de typische verhalende Russische romans. Fijn als tussendoortje, maar als je nog niet bekend bent met de Russische Literatuur zouden we dit ook niet als startpunt nemen.

Het Pantser van de Kreeft van Caroline Albertine Minor

Dit prachtig vormgegeven boek – verschenen bij Das Mag – heb je misschien al in de boekhandel zien liggen. De Deense auteur Caroline Albertine Minor debuteerde in 2013 met Pura Vida en pakt nu uit met een atypische familieroman. Deze familie is namelijk over de hele wereld uitgezwermd en hangt nog nauwelijks samen. Ook de dood van de moeder des huizes lijkt hen niet samen te zullen brengen. 

Een roman die bulkt van de personages, die toch elk mooi en vol zijn uitgewerkt. Helaas ontbreekt een stamboom aan het begin van het boek. Dat zou het lezen toch wat makkelijker gemaakt hebben. 

Beer van Marian Engel

“What the actual fuck, Canada?” – die opmerking verscheen onder de originele cover van deze Canadese klassieker. Beer is één van de meest controversiële romans van Canada en gaat over een jonge vrouw en haar Beer. Hoofdpersonage Lou werkt in het archief en gaat andere mensen liever uit de weg. Als ze de zomer alleen kan doorbrengen op een eiland om een privé-collectie te catalogiseren, moeten ze haar dat geen twee keer vragen. Ze heeft het eiland voor zich alleen, op een tamme beer na. 

De familie die de collectie beheerde, werd altijd al gefascineerd door beren. Ze vindt dan ook boeken en kleine keepsakes terug over de Ursus major, en zakt zelf ook langzaam weg in een sensuele fascinatie voor het dier. Een bevreemdend – en vreemd! – boek over eenzaamheid en het verlangen naar verbinding. Beer telt maar 140 pagina’s en leest heel vlot. 

Aurora van Luis Landero

Deze roman van Luis Landero was een hit in Spanje. Het verhaal bestaat uit telefoongesprekken tussen alle leden van een ongelukkig gezin met hun schoonzus, schoondochter en vrouw Aurora. Iedereen stort zijn hart bij haar uit, vertelt haar levensverhaal en spreekt daarmee de rest van zijn of haar gezinsleden radicaal tegen. De situaties en kleurrijke personages hebben vaak iets van een trieste telenovela.

Aurora kan tegelijk met haar beslommeringen nergens terecht en wordt niet gehoord. Aurora  leest vlot, maar als je een grande finale verwacht, blijf je een beetje op je honger zitten. 

Frida van Hayden Herrera

De ondertitel van dit boek zegt het allemaal: “Een biografie van Frida Kahlo”. Het is het boek waarop de gelijknamige biopic van de kunstenares, met Salma Hayek in de hoofdrol, gebaseerd is. Dit dikke boek omvat het hele leven van Frida: liefde, familie, kunst, ziekte, politiek, Mexico en vriendschap. Wie niet er niet mee bekend is: op haar 18e overkomt Frida een levensbepalend ongeluk (dat vrij plastisch beschreven wordt in het boek). Ze blijft tot aan haar dood op zoek naar manieren om aan haar pijn te ontkomen – medisch en andere. Het leidt ertoe dat ze een heel eigen stem en stijl ontwikkelt. Haar ongeluk kan niet verhinderen dat Frida een grote impact had en blijft hebben op haar wijde omgeving.

Dit boek reconstrueert haar leven aan de hand van brieven, dagboekfragmenten en natuurlijk de schilderijen van Frida zelf. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s