#105 De Bende ontmoet Acta Fabula Est

Deze week hebben we een bijzondere gast: Lieselotte van Acta Fabula Est schoof aan voor een gezellige boekenbabbel. Lieselotte vult haar dagen met boeken: of ze nu boekenboxen uitvindt en inpakt, in de bib werkt, BookTube-fimpjes opneemt of Slowreading-activiteiten organiseert.

Ze vond gelukkig een gaatje in haar schema voor deze opname én om iets héél bijzonders met ons in elkaar te steken.

Pre-order de Bende van het Boek-box!

Voor onze vijfde verjaardag vulden we een boekenbox met Bende van het Boek-gezelligheid! We kozen een (Engelstalig) boek en alles wat je nodig hebt voor een knusse leesmiddag. Wil je meevieren en een stukje Bende van het Boek in huis halen? Pre-order voor 14 oktober en de box komt in november je richting uit!

Wij schotelden Lieselotte de grootste brownies voor die ze ooit had gezien en zij vertelde ons over haar favoriete boeken, de boeken die haar als lezer definiëren.

Conversations with Friends van Sally Rooney

Lieselottes exemplaar van Sally Rooney’s debuut valt intussen uit elkaar, want ze leest het boek elk jaar opnieuw. Het leuke is dat ze het boek altijd anders ervaart. Frances, 21 jaar & slam poet, en haar vriendin Bobby, die ook performt maar niet zelf schrijft, leren samen een ouder koppel kennen. Het boek gaat over hoe ze rond elkaar bewegen, niet lijken te slagen in hun communicatie met elkaar en stomme keuzes maken. Iedereen vindt het een stom hoofdpersonage maar Lieselotte herkent er veel van zichzelf in. Moet ze zich zorgen maken? Wij denken van niet.

Sara leest intussen al het nieuwe boek van Sally Rooney:

Nevermoor van Jessica Townsend

Deze 9-delige reeks werd in de markt gezet als “De Nieuwe Harry Potter” en dat is altijd gevaarlijk, maar volgens Lieselotte klopt het hier wel. We volgen Morrigan Crow, een vervloekt meisje in een magisch land. Er gaat altijd van alles mis in haar buurt en er wordt gezegd dat ze op de dag dat ze 11 jaar wordt om middernacht zal sterven. Haar familie trekt zich weinig van haar aan, zodat ze op haar verjaardag met een vreemdeling naar het nog magischer land Nevermoor vertrekt. Er zijn geweldige Kerstscènes, pratende katten en vampieren, maar het belangrijkst is Morrigans queeste om te ontdekken wat haar speciale gave is.

The Bloody Chamber and Other Stories van Angela Carter

Dit is een verzameling kortverhalen gebaseerd op bekende sprookjes. Carter geeft er een feministische inslag aan. Het langste verhaal is meteen ook het titelverhaal: The Bloody Chamber, een herwerking van Blauwbaard. Carter was met haar verhalenbundel de inspiratiebron voor heel wat moderne herwerkingen. Zo is er nu “De Meisjes”, het nieuwe boek van Annet Schaap.

Lieselotte vindt het super interessant om te zien hoe sprookjes veranderen. BookTuber Jen Campbell gaat vaak op zoek naar de vroegste incarnaties van bekende verhalen, zoals dat van Goudlokje:

Autumn van Ali Smith

Autumn is het eerste boek uit het seizoenkwartet van Ali Smith. Lieselotte heeft eentje gekozen, maar eigenlijk is ze gek van alles wat Ali Smith doen (al was ze teleurgesteld in afsluiter Summer). Wie op zoek is naar een ijzersterke plot, moet niet bij Smith aankloppen. Ze houdt niet van een heldere omlijnde plot, maar vangt de lezer met haar slimme observaties en haar leuke taalspel. Ze weet er ook altijd een onbekende kunstenaar in te verstoppen. Moeilijk te vertellen waar dit boek over gaat, maar lees het toch maar!.

Vrouw aan de piano van Veerle Janssens

Lieselotte wou dat ze dit boek zelf geschreven had, aangezien ze zelf gek is van muziek én boeken. De auteur wou haar oude passie pianospelen opnieuw oppikken tijdens een burnout. Ze doet daarvan verslag terwijl ze ook onderzoek doet naar vergeten vrouwelijke componisten. De ondertitel van dit boek is dan ook “Een jaar met Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en andere vergeten componistes”.

Beluister de aflevering hier:

Een gedachte over “#105 De Bende ontmoet Acta Fabula Est

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s