#107 De Bende van het dikke Boek

Onze Bende houdt ervan om zo nu en dan een andere wereld in te duiken, om zo mee te leven met personages dat je ze wil opbellen om advies te geven, om een familie zo goed te leren kennen dat je bijna vergeet dat het hoofdpersonage niet echt jouw zus is. Hoe kan dat beter dan door enkele weken te spenderen met een dik boek. Daarom dus een aflevering vol lijvige exemplaren om je lekker lang in te wentelen.

In deze aflevering bespreken we niet zoveel exemplaren maar wel heel veel pagina’s. Trees las Wolkenstad van Anthony Doerr en Regeneratie van Eva Coolen. Sara brengt De lange adem van Martijn Knol mee. Samen goed voor bijna 1500 bladzijden literatuur.

Anthony Doerr – Wolkenstad (630 pagina’s)

Doerr draagt dit boek op aan alle bibliothecarissen want dit boek gaat eigenlijk over een boek. De vijf hoofdpersonages zijn allemaal een beetje anders en staan buiten de maatschappij waarin ze leven. Er is een oude Griekse tekst van het begin van de jaartelling, met als titel “Wolkenkoekoekstad” en hen allemaal verbindt. Het bewonderenswaardige aan dit boek is de manier waarop de hoofdfiguren worden samengebracht want ze leven in verschillende tijden in verschillende landen.

Eva Coolen – Regeneratie (440 pagina’s)

Voor deze roman vond Eva Coolen inspiratie in haar eigen leven: de twee hoofdpersonen werken allebei in de supermarkt, wonen in Lelystad en komen uit een niet erg warm gezin. De twee meisjes (18 en 16) beslissen om samen weg te rennen en trekken er op uit. We volgen hen in twee verschillende tijden: wanneer ze elkaar leren kennen als arbeidskrachten in de supermarkt en in het heden tijdens hun vlucht. Gaandeweg ontdek je waarom ze zijn weggelopen.

Dit is geen vrolijke roadtrip, maar een tocht waarop de meisjes diepe gesprekken voeren over opgroeien, de maakbaarheid van de mens en vriendschap. Trees vond het vooral confronterend hoe anders de leefwereld is van deze meisjes tegenover de omgeving en interesses van jongeren toen wij opgroeiden.

Martijn Knol – De lange adem (480 pagina’s)

Deze roman wil vooral een maatschappijkritiek zijn en dit is de beste insteek om te starten met dit boek. We leren twee mannen kennen, Roman de reclamemaker en Robert de bewakingsagent. Roman is een gladde jongen met een ruim vermogen en een ongezonde luxueuze levensstijl. Robert is zijn tegenpool want voor hem is het allerbelangrijkste een gezin, een goede job en standvastigheid. Pas heel laat komen de personages elkaar tegen in het boek en veranderen ze elkaars leven.

Dit boek moet je vooral lezen om de humor, de beschouwingen en de zelfspot die twee nevenpersonages aan de dag leggen door kritiek te geven op de schrijver van het boek in aparte hoofdstukken die volledig los staan van de plot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s