#109 De Bende en haar ondernemersboeken

Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor onze Bende. Trees en ik startten allebei onze eigen zaak en omdat we zijn wie we zijn hebben we hier een stapeltje boeken over gelezen. We leren graag bij door boeken te lezen dus waarom niet over ondernemen. In deze aflevering gaat het dus over non-fictie en meer specifiek over boeken die ons als ondernemers iets hebben bijgeleerd.

Tara Mohr – Playing Big: Find Your Voice, Your Mission, Your Message

Dit boek gaat vooral over het feit dat vrouwen het vaak klein spelen uit angst dat we iets niet zullen kunnen of te weinig zelfvertrouwen hebben. Mohr helpt jou wel je dromen te bereiken, om je omgeving los te laten en zelf voor je doel te gaan. Wees niet te veel de goeie student, want hierdoor blijf je te vaak focussen op kleine details voor je durft springen.

In dit business boek krijg je op het einde van elk hoofdstuk een samenvatting en een aantal journaling prompts. Voor Trees zorgde Tara ervoor dat ze besloot om NU te beginnen aan haar droom, er vertrouwen in te hebben en het ok te vinden om een droom te hebben. Want zoals Sara het stelt “Later is gewoon nu.” Dit boek is dus vooral voor luisteraars met een ondernemersdroom op zoek naar een laatste duwtje in de rug.

Fiona Thomas – Out of Office: Ditch the 9-5 and Be Your Own Boss

In dit praktische boek krijg je concrete tips om stap voor stap je droomberoep uit te oefenen. Zelf werkte Fiona lang in een koffiebar, heeft ze geen diploma als copywriter maar toch is zij er volledig voor gegaan. Naast boeken schrijven maakt Fiona ook podcasts over starten met een onderneming: elke woensdag kan je een nieuwe aflevering beluisteren van de gelijknamige podcast.

Rebecca Seal – Solo: How to Work Alone (and Not Lose Your Mind)

In dit boek krijg je opnieuw praktische maar ook psychologische tips. Rebecca Seal is een journaliste die vroeger voor een groot magazine werkte en een eigen tv-show had. Na een aantal jaren gaf ze er de brui aan en werd freelance schrijfster. Rebecca geeft ons tips op basis van haar eigen ervaringen en vooral concreet advies. Zet bijvoorbeeld een plantje op je bureau zodat je brein heel even afgeleid wordt en dit is dan weer goed voor je focus. Een andere belangrijke tip is gezond proberen lunchen en niet al te veel koekjes eten bij je koffie. Aan dat laatste moet ik duidelijk nog werken.

Munganyende Hélène Christelle – Liberté, égalité, Beyoncé

In de eerste plaats wou ik dit boek lezen omdat ik Beyoncé een inspirerende zakenvrouw vind (dit is geen grap). Hoe zij haarzelf als artieste blijft uitvinden, nieuwe concepten vorm geeft en een voorbeeldfiguur is voor zoveel meisjes en vrouwen kan ik alleen maar bewonderen. Dat wordt allemaal bevestigd en meer toegelicht in dit boek waarin een tiental journalistes en schrijfsters van kleur hun persoonlijke beleving en houding tegenover Queen B toelichten. Laat je inspireren door dit minder voor de hand liggende business boek!

Marie Forleo – Everything is Figureoutable

Marie Forleo wil haar lezers overtuigen dat elk probleem op te lossen valt. In elke situatie kan je ervoor kiezen dingen beter te maken. Uiteraard mag je wel eens in de zetel liggen, maar niet al te vaak. Dit is een positief boek dat je wil herinneren dat wanneer je beslist hebt om ondernemer te zijn je er zeker zal geraken. Daarnaast stelt Marie dat het ok is om al te starten voor alles perfect is uitgewerkt én dat “jij in het verleden” de enige persoon is met wie je jezelf wel mag vergelijken. Een laatste goeie tip die we al willen delen is nadenken over wat het allerergste is wat kan gebeuren, denk daarna aan iets wat nog erger zou zijn én zoek daarvoor een oplossing. Denk daar maar eens over na.

Jen Sincero – You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life

In deze laatste leestip voor ondernemers vermelden we graag Jen Sincero. Haar hoofdboodschap is dat je van jezelf moet houden en alles dan mogelijk wordt. Stop met negatief te praten over jezelf, want wat je blijft zeggen over jezelf kan wel eens realiteit worden. Ook Sincero stelt dat je niet moet vergelijken want jezelf tegenover anderen plaatsen vindt ze de snelste weg om geen plezier meer te ervaren in het leven.

Eén van de belangrijkste dingen die wij uit al deze boeken onthouden is dat je zelfvertrouwen ook grotendeels zelf in de hand hebt. “It’s the people who find enjoying life a priority, are the ones who do.” In ons hoofd hebben we misschien te veel een beeld van hoe een ondernemer moet zijn, maar eigenlijk kies je dat helemaal zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s