#110 De Bende leest grote namen over maatschappelijke thema’s

Met een klaaskoek in de ene hand, een theetje in de andere en een stapel boeken voor onze neus vertellen Trees en ik in #110 over 6 grote namen die we hebben gelezen. We kozen toevallig voor een lijstje van bekende auteurs die het allemaal op hun manier over belangrijke thema’s hebben. In deze aflevering hoor je wat wij vonden van de nieuwe van Sally Rooney, Colson Whitehead, Annet Schaap, Chimamanda Ngozi Adichie en Julie Zeh.

Sally Rooney – Prachtige wereld, waar ben je

Na haar eerste twee succesvolle romans komt Sally Rooney met een nieuwe roman op de proppen. In “Prachtige wereld, waar ben je” leren we vier personages kennen. Alice en Eileen zijn hartsvriendinnen en communiceren vooral met elkaar via e-mail. Alice is een succesvolle schrijfster maar kan niet goed om met roem en veel geld (tien tien) en Eileen werkt dan weer als redacteur. Deze twee vriendinnen hebben moeite met grote vragen over relaties, kinderen, vriendschap en twijfelen over heel veel zaken. Felix en Simon zijn de mannen in hun leven en zorgen voor die complexe relaties. Herkenbare thema’s voor de dertigers onder ons in die heerlijk prozaïsche stijl van Rooney.

Julie Zeh – Onder buren

Deze Duitse succesauteur vond inspiratie in haar eigen leven voor deze roman. Dora is net als Julie zelf van de stad naar het platteland verhuist. Nu wordt ze geconfronteerd met de vraag waarnaar ze op zoek is in deze plotse leegte. Niets blijkt zo idyllisch als Dora had gehoopt, maar terwijl ze probeert haar gedachten te ordenen ontmoet ons personage verschillende mensen die haar vooroordelen onderuit halen. Covid speelt ook een rol in dit boek, zo krijgen maskers en quarantaine een plaats in deze roman. Zo is haar extreemrechtse buurman een erg behulpzame man.

Colson Whitehead – Harlem Shuffle

Ook in deze roman komen heel wat autobiografische elementen aan bod: zo groeide Colson Whitehead zelf ook op in Harlem, New York. Ons hoofdpersonage Ray baat een meubelwinkel uit in de jaren 1960 in Harlem. Als zwarte ondernemer is dit niet evident. Hij is bovendien de zoon van beruchte crimineel waardoor heel wat mensen van hem hetzelfde veronderstellen. Initieel wil Ray op het goede pad blijven maar om zijn gezin te onderhouden én veilig te houden begint hij toch met kleine criminele zaken. Helaas loopt dit uit de hand en wordt Ray uitgedaagd om te kiezen tussen goed en kwaad.

Annet Schaap – De meisjes

In deze bundel van 7 verhalen, krijgen we een hervertelling van sprookjes maar dan met een ander verloop of einde. In elk verhaal speelt een meisje of een vrouw een centrale rol. Denk niet in de sfeer van Disney maar verwacht eerder duistere kantjes voor deze hervertellingen. Niet voor kleine kindjes dus maar volwassen sprookjes. Annet Schaap heeft naast de verhalen ook zelf de illustraties van deze bundel gemaakt.

Chimamanda Ngozi Adichie – We moeten allemaal feminist zijn

Sara las het essays “We zouden allemaal feminist zijn” van Chimamanda Ngozi Adichie én las het bijhorend kinderboek voor aan baby Walt. Beide werken zijn gebaseerd op Adichie haar TedTalk (zie hierboven). De kern van haar talk, essay en het kinderboek is enerzijds een zoektocht naar de definitie van feminisme voor Adichie zelf, maar ook waarom het vandaag nog steeds relevant is om feminist te zijn. Helaas is het leven van een vrouw nog steeds niet even evident als voor een man op verschillende vlakken. In het kinderboek worden een aantal quotes uit het essays overgenomen en prachtig geïllustreerd. Want het begint uiteraard bij opvoeding: de waarden en normen die je meegeeft aan je kinderen bepalen hoe zij zich later verhouden tegenover vrouwen én mannen. Helaas is door het louter overnemen van de quotes het kinderboek wat mij betreft een beetje een gemiste kans. Verhalen zijn volgens mij veel overtuigender om kinderen een bepaalde boodschap mee te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s