#111 De Bende leest perfecte kerstvakantieboeken

Soms zitten Sara en Trees ongepland op een zelfde leesvibe. Toen we deze podcast opnamen met drie boeken op tafel die we onlangs gelezen hadden, bleek dat het de perfecte verhalen zijn om een paar namiddagen mee in de zetel door te brengen. Misschien wel tijdens de nakende kerstvakantie? In #111 hebben we het over Winteren van Katherine May, Ver weg dichtbij van Helen Fischer en Het oneindige verhaal van Michael Ende.

Winteren – Katherine May

Winteren is een ode aan de donkere, koude dagen in ons leven, aan het aanvaarden en omarmen van waar we toch niet onderuit komen. Katherine May exploreert de winter in al haar vormen: in de natuur en cultuur, dichtbij en verder weg. Wat kunnen we leren van bladeren die uit bomen vallen, van dagen met sneeuw en dagen zonder sneeuw, van lijven in de ijskoude zee.

Het boek begint in september in een jaar waarin Katherine in een depressie lijkt te sukkelen. Katherine neemt ons mee in de meest winterse momenten van haar leven. Haar taal prikt als de naalden van ochtendlijke vrieskou. Ze doet je rillen en warmt je weer op met gezellige taferelen. Dit is geen fictie, geen zelfhulpboek, geen autobiografie. Het is troost in een cover geduwd. De beschrijvingen zijn prachtig en de parallellen die May tussen de natuur en ons leven maakt, zijn spot on.

“It is a personal, original and wayward examination of the idea that, as humans, we have – and need to have – our fallow seasons, that we must learn to revel in days when the light is low (one of her convincing thoughts is that we live in an overlit age). This is a winter’s tale of hard-won celebration” – The Guardian

Ver weg, Dichtbij – Helen Fisher

In Ver weg, dichtbij heeft Faye een gelukkig leven met haar man en twee dochters maar er is een groot gemis: haar moeder overleed toen Faye acht jaar was. Faye kon nooit afscheid nemen en weet ook niet hoe of waarom haar moeder gestorven is. Door een wonderlijk voorval (magische kerstsfeer check!) kan ze terug in de tijd reizen en bij haar moeder zijn, maar dat betekent dat ze niet bij haar eigen gezin in het heden kan zijn.

Een zoete roman, als je bereid bent om in tijdsreizen te geloven natuurlijk.

Het Oneindige Verhaal – Michael Ende

Deze klassieker kennen veel van ons van de film. Als je die gezien hebt en daarna dit boek vastneemt, zal je toch nog verrast worden. De film behandelt namelijk alleen de eerste helft van het boek. Persoonlijk vond Trees de tweede helft nog sterker omdat die ingaat tegen heel wat clichés uit de jeugdliteratuur.

Het Oneindige Verhaal is een boek in een boek. Het vertelt over de jongen Bastiaan die zijn moeder is verloren en gepest wordt. Hij vlucht een antiekwinkel in waar hij zich onweerstaanbaar aangetrokken voelt … tot een boek. Voor hij het beseft, steelt hij het boek en sluit hij zich op de zolder van zijn school op. Daar begint hij te lezen.

Het boek vertelt over het rijk Fantasië, vol wonderlijke wezen maar ook met een groot gevaar. Het Niets slokt grote delen van het rijk op en de jonge held Atrejoe wordt op pad gestuurd om een oplossing te zoeken. Bastiaan volgt zijn zoektocht tot duidelijk wordt dat hijzelf – onze sullige Bastiaan – de redder van Fantasië is. Na veel vijven en zessen komt Bastiaan in Fantasië terecht en redt hij het rijk.

Tot daar ken je het verhaal van de film. Maar het gaat nog een pak verder. Want eens Bastiaan in het verhaal terecht komt, gaan al zijn wensen in vervulling. Maar voor elke wens verliest hij een dierbare herinnering en een stukje van zichzelf. Hier begint het existentiële stuk van de roman, waar je als volwassen serieus over kan doordenken.

Een prachtig boek waar zowel avontuurlijke kinderen als nieuwsgierige volwassenen veel aan zullen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s