#112 De 10 favorieten van de Bende (gelezen in 2021)

Jawel, zo net voor de start van de kerstvakantie blikt de Bende terug op het voorbije jaar. In deze podcast bespreken Trees en ik elk 5 boeken die ons het meest zijn bijgebleven uit het afgelopen jaar. We lezen ook stukjes aan ons voor, dat schijnt ook zo te horen vlak voor de start van een schoolvakantie. We zijn al volledig in de sfeer van de feestdagen, nippen bloedsinaasappelthee en smullen Ferrero Rochers dus wentel je in je eindejaarsstemming en pik nog 10 boekentips mee voor het einde van dit jaar.

We nemen een weekje vakantie dus de volgende podcast komt er pas binnen 3 weken aan, vandaar dat deze extra lang duurt. Zo kan je ons in twee keer beluisteren, mocht je ons niet willen missen. We wensen jullie alvast alle kroketjes die jullie willen en een heerlijk fijn 2022.

Valérie Perrin – De bijzondere levens van Violette

Violette is de beheerder van een begraafplaats, maar al snel wordt duidelijk dat Violette een vorig leven had. Beetje bij beetje leer je wat er gebeurd is, maar je krijgt ook de levens te lezen van een aantal bijzondere figuren die worden begraven, de moeder van haar lief via haar dagboek dat Violette leest en in een aantal hoofdstukken is er een andere verteller en krijg je het verhaal van een andere kant te zien. Vele verhalen in vele levens dus.

Anthony Doerr – Wolkenstad

Vijf buitenbeentjes proberen de wereld rondom hen te begrijpen in deze klepper. Ze leven in verschillende tijdsperiodes, maar hebben allemaal het gevoel dat ze het einde van de wereld meemaken. De puzzelstukjes vallen in elkaar over hoe de personages met elkaar verbonden zijn, maar je moet er zelf ook wel over nadenken. Dus een roman voor leesfans met tijd.

Marek Sindelka – Klimaatverdriet

In deze thriller heb je als setting een klimaat dat er nog erger aan toe is dan nu: modderstromen in Praag, altijd snikheet en planten die uitsterven. Ons hoofdpersonage Kristov is een plantenkenner en wordt meegesleurd in de plantenmaffia om een uitzonderlijke orchidee te ontvoeren. Daarnaast ontmoet hij zijn jeugdliefde Nena opnieuw die ondertussen is getrouwd met Andrej, de vriend waarmee Kristov als klein kind opgroeide.

Glennon Doyle – Untamed

In Untamed leren we het leven van Glennon Doyle kennen. Een Amerikaanse huisvrouw die zich ontpopt tot een onderneemster en nu samen is met haar vriendin. In dit boek leer je over allerlei assumpties over vrouwen -die we vaak ook zelf hebben tegenover elkaar- waardoor we minder kansen krijgen en vooral grijpen. Een handig én interessant boek over hoe je als vrouw jezelf maar ook elkaar een leukere wereld kan geven waarin je helemaal jezelf kan zijn.

Salley Rooney – Prachtige wereld, waar ben je

Deze roman gaat over twee vriendinnen die misschien niet echt de beste vrienden zijn voor elkaar. Schrijfster Alice logeert op het platteland terwijl redacteur Eileen nog in Dublin woont. Ze communiceren hoofdzakelijk via e-mail maar hun communicatie verloopt nogal stroef. In de dialogen die er uiteindelijk komen leiden vaak tot miscommunicatie, onuitgesproken zaken, misverstanden,… maar behandelen herkenbare thema’s voor de dertigjarigen onder ons.

Tamsin Callidas – Ik ben een eiland

Tamsin Calidas verhuist van de stad naar het platteland. Aanvankelijk is haar lief daar ook bij, maar dat loopt al snel mis. Tamsin leert het plattelandsleven omarmen, maar dat verloopt allerminst van een leien dakje. De eerste helft van het boek gaat vooral over alles wat mis gaat, maar in de tweede helft wordt dit op een erg mooie manier goed gemaakt. De truc is volgens Trees om het boek snel uit te lezen om dit evenwicht te ervaren.

Elif Shafak – The Island of Missing Trees

Dit boek hadden we gekozen voor onze boekenclub maar die kon helaas niet doorgaan. Toch wil ik nog een keertje herhalen hoe mooi deze roman is. We hebben een verhaal in het heden waarin we Ada leren kennen en in 1974 waarin we een koppel leren kennen in Cyprus. Kostas is een Griek en Defne Turks dus ze moeten hun relatie erg stiekem aanpakken. Op dat moment loopt de situatie in Cyprus uit de hand en krijgt hun relatie geen kans. In deze roman leer je tegelijk over de geschiedenis van Cyprus én over vijgenbomen en een onmogelijke liefde.

Daniel Kahneman – Thinking, Fast and Slow

In dit lijvig boek leer je bij over hoe onze hersenen beslissing nemen en op welke manier je hier kan op inspelen. Naarmate we beter worden in een taak, vraagt dit minder energie van ons lichaam. Voor fysieke en mentale inspanningen geldt een wet van minst inspannende weerstand voor onze hersenen: luiheid is in onze aard verankerd. En daar kan je op inspelen. Vind je het bijvoorbeeld lastig om tijdens je uren niet constant op je gsm te kijken? Leg die in een andere kamer!

Caroline Albertine Minor – Het pantser van de kreeft

Ea, Sitsel en Niels groeien uit elkaar na het overlijden van hun ouders maar kunnen elkaar toch niet helemaal loslaten. In deze roman leer je de levens van deze zussen en broer kennen en spelen ook de overleden ouders een actieve rol. Verwacht je niet aan de grote gebeurtenissen, maar goed uitgewerkte levens waar je even mee kan volgen. Familie kies je niet, maar je framily wel.

Michael Ende – Het oneindige verhaal

In dit avonturenboek dat tegelijk een metafoor is voor fantasie en jezelf verloochenen, moet je als volwassenen opnieuw lezen ook als je het las als kind. Naast de vele details lees je het nu sowieso anders dan als kind. Ideaal om jezelf tijdens de kerstvakantie helemaal in te verliezen.

Een gedachte over “#112 De 10 favorieten van de Bende (gelezen in 2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s