#116 De Bende en enkele onzuivere personages

In deze aflevering bespreken Trees en ik drie romans waarin er minstens één personage een ander oplicht, bedriegt of beliegt. Het slechtste in een mens durft al eens in een boek worden beschreven, maar gelukkig voor ons kan dat op drie totaal verschillende manieren. Maarten Inghels schreef namelijk een biografie van de meesteroplichter Piet Van Haut, De Huisgenoot van Elizabeth Day durven we een chicklit met een interessante verhaaltechniek noemen en tot slot wanen we ons opnieuw in Japan dankzij het reisverslag in de Jongen en de hond van Seishu Hase.

Maarten Inghels – Het mirakel van België

De Vlaamse dichter en schrijver Maarten Inghels speelt in dit boek over meesteroplichter Piet Van Haut met de nauwe grens tussen feit en fictie. In deze biografie over Van Haut leer je tegelijk ook iets over Maarten Inghels zelf vandaar de cover waarop een collage prijkt die uit de gezichten van beide mannen bestaat. Het boek begint met een ontmoeting tussen beide heren wanneer Maarten op het punt staat de biografie van Piet Van Haut te starten. De twee heren trekken een aantal jaren met elkaar op en een aantal keer krijgt Maarten het gevoel dat hij opgelicht wordt. Dit is dus niet enkel een boek over de meesteroplichter, maar ook over de impact op het leven van Maarten Inghels zelf. Trees genoot van deze tweestrijd in het boek en de manier waarop er een loopje wordt genomen met de waarheid, maar vond het een klein beetje te lang.

Elizabeth Day – De huisgenoot

In De Huisgenoot leren we Marisa en Jake kennen. Een koppel dat nog maar net samen is, maar toch al onmiddellijk gaat samenwonen en aan kinderen wil beginnen. Na een tijdje krijgt Jake echter te horen op zijn werk dat zijn werkgever financiële problemen heeft waardoor de lonen zullen verlaagd worden. Daarop besluiten Marisa en Jake om een kamer te verhuren in hun nieuwe huis. Kate wordt de huisgenoot waarmee het eerst lijkt te klikken, maar na een tijdje krijgt Marisa het gevoel dat Kate ruzie wil stoken tussen Jake en haarzelf en wel heel veel weet over hun kinderwens.

Het is een vlot en heel leesbaar boek dat inhoudelijk eerst wat licht lijkt, maar Elizabeth Day zorgt voor een verhaaltechnische verrassing waardoor Sara toch blij is dat ze deze roman las. Day kan vooral heel goed vertellen en haar vertelstrategie en structuur zijn perfect uitgewerkt.

Seishu Hase – De jongen en de hond

Dit is geen zeemzoet Lady en de Vagebond verhaal, maar een roman over een hond die op weg is naar een jongen. Tijdens zijn tocht doorheen het noordoosten van Japan ontmoet de hond in elk hoofdstuk van dit boek een ander personage dat tijdelijk voor hem zorgt. Hij blijkt op weg te zijn naar zijn hondenbaasje dat omkwam in de tsunami van 2011. Als hondenbaasje kan je niet anders dan een beetje emotioneel worden bij het lezen van deze zes hoofdstukken. De personages uit de verschillende hoofdstukken hebben niets met elkaar te maken, maar je dient ze wel in hun volgorde te lezen. Als je houdt van Japan én van honden dan is dit sowieso een aanrader voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s