#117 De Bende roemt Agatha Christie

Bij Agatha Christie denken sommige mensen aan een oud vrouwtje dat misdaden beschrijft, maar Agatha Christie was vooral een selfmade woman met een grote fanbase én een groot mysterie in haar eigen leven. Uiteraard bespreken Trees en ik dit mysterie -maar ook meer- uit het leven van Christie in deze podcast en lazen we voor jullie ook twee van haar boeken: Death on the Nile uit de reeks over detective Hercule Poirot en The Body in the Library met Miss Marple als zelfverklaarde rechercheur.

Death on the Nile

Hercule Poirot geniet als ervaren detective van een welverdiende vakantie tijdens een cruise langs de Nijl in Egypte. Helaas wordt hij zelfs tijdens zijn verlof geconfronteerd met een moord. Voor het zover is, krijgen we eerst een uitvoerige toelichting over het leven van de drie hoofdpersonages. Enerzijds leren we Linnet Ridgeway kennen, een knappe rijke jonge vrouw waar iedereen stiekem om minder stiekem jaloers op is. Haar beste vriendin Jacqueline is de dochter van vervallen adel, en is verloofd! Simon is de gelukkig en de inleiding eindigt met de aankomst van Jackie en Simon die aankomen in het verbouwde landhuis van Linnet.

De volgende scène start met Simon die op huwelijksreis is op dezelfde cruise als Poirot met… Linnet! Tot hun grote afkeur is ook Jackie op deze reis aanwezig en stalkt ze hen als wraak. Daarnaast zijn er nog een flink aantal personages op de cruise die allemaal wel een reden hebben om “de moord” te hebben gepleegd. Die wordt hier mooi voorgelezen door Kenneth Branagh die Poirot speelt in de gelijknamige film die nu in de zalen speelt.

The Body in the Library

In deze “Miss Marple” vindt een dienstbode een lichaam in de bibliotheek van de rijke Arthur Bantry en zijn vrouw Dolly. De politie staat voor een mysterie, maar goede vriendin Miss Marple kan dankzij haar kennis van alle gebeurtenissen in het dorp wel op het goede spoor komen. Dit boek bevat verwijzingen naar het leven van Agatha Christie zelf én lacht met de clichés van het genre. De plot is volgens Trees een beetje rechtlijnig maar de ontknoping maakt alles goed.

Extra: je vindt het recept voor de kaneelrolletjes hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s