De Bende en de Boekenbox

Indien je deze woorden leest, dan betekent het dat jij zo lief bent om onze eerste Boekenbox te kopen. Samen met Lieselotte van Acta Fabula Est kozen we voor jullie allerlei leuks dat voor ons lezen extra gezellig maakt.

Moet jij I Capture the Castle van Dodie Smith nog lezen? Dan vind je hier een aantal vraagjes waarover je kan nadenken tijdens het lezen. Zet eerst ons theetje, neem die koekjes erbij en maak het je vooral heel erg gezellig.

Wanneer je net als wij het boek hebt uitgelezen, kan je hier onze podcast beluisteren die we enkel voor wie de Boekenbox kocht hebben gemaakt. Je mag uiteraard de podcast al op voorhand beluisteren, maar we verklappen wel een flink aantal details. Dus aan jou om te bepalen of je dat erg vindt of net niet.

Beluister hier onze podcastaflevering over I Capture the Castle van Dodie Smith

p.s.: Helemaal passend bij de sfeer van deze roman hoor je tijdens de podcast regendruppels tikken op het dak. Sorry voor die ruis, maar het maakt het tegelijk ook extra gezellig.

In dit boek leren we Cassandra kennen aan de hand van haar dagboek. Ze vertelt er over haar familie én het kasteel waar zij wonen, maar maak je geen illusies: ondanks hun riante woning zijn ze erg arm. Een groot vraagstuk in deze roman is hoe ze uit deze armoede kunnen raken en daarvoor wil oudere zus Rose rijk trouwen. Toevallig komen er twee rijke broers een erfenis bekijken en van het een komt uiteraard het ander. Tot hier toe klinkt dit als een vrij klassiek Girl Meets Boy verhaal, maar in het tweede deel van de roman wordt je als lezer verrast.

Daarnaast is dit een boek over literatuur: vader Mortmain is een schrijver met een writersblock en Cassandra vertelt ons alles door middel van haar journal. Er wordt ook regelmatig verwezen naar literatuur. Zo worden Jane Austen en de Brontës erbij gehaald.

In deze coming of age is er naast het opgroeien van Cassandra tot een jonge vrouw ook een mooie rol weggelegd voor het kasteel zelf. Verschillende belangrijke momenten spelen zich af op bijzondere plaatsen in hun woonst zoals de toren en de slotgracht. Niet alles gebeurt op het platteland want ook uitstapjes naar Londen komen aan bod.

Trees vond ook geloofskwesties terug in de roman: zo wil de dominee haar overtuigen om naar de kerk te komen ook als ze enkel gelovig zou zijn als ze God nodig heeft. Cassandra vindt dat dit enkel kan als je ook op blije momenten bij de Kerk wil horen.

Veel lagen in dit boek dat in de eerste plaats over liefde gaat. Helaas is niet elke persoon verliefd op wie van hen houdt wat voor heel wat gelaagdheid en verrassingen zorgt in deze twintigste-eeuwse roman.

Wij zijn heel nieuwsgierig naar wat jij van de boekenbox vond. Deel dus zeker je box op Instagram en tag ons!

Houd onze blog en Instagram in de gaten voor meer nieuws over meer van onze verjaardagsactiviteiten. Zoals we in de podcast al ambiëren, op de volgende 5 jaar Bende van het Boek!