#47 De Bende pleit voor twee klassieke topvrouwen

We zeiden het al eerder: het najaar is een tijd voor klassiekers. Daarom vertellen we deze keer elk over een klassieke topauteur. Sara heeft de mond vol van Virginia Woolf en Trees blijft doorgaan over waarom we Austen moeten lezen (en nee, het is niet voor de romances, al durven die je ook wel eens meeslepen). Bak jezelf ook een Bram Bokkenpoot-taart, schenk je wat thee in en kom even mee aan tafel.

Emma is een roman over Emma, maar vooral over het leven en de liefde in kleine gemeenschappen in de vroeg-Victoriaanse tijd. Emma is een jonge vrouw die samen met haar vader in hun landhuis woont en is het hart van de society in haar kleine dorp Highbury. Als zodanig wil ze koppelaarster spelen voor alle eenzame zielen in haar gemeenschap. Zo maak je als lezer kennis met de subtiele klasseverschillen, emoties en onhebbelijkheden van de mensen en de tijd. Emma sleept je mee in al haar beslommeringen, tot blijkt dat ook zij haar eigen hart niet kent. Het is vooral de scherpte waarmee Austen haar personages beschrijft en haar humor die doen teruggrijpen naar haar romans.

Benieuwd naar het leven van Jane Austen? Luister dan zeker naar de podcast Looking for Jane van Klara.

A Room of One’s Own is een essay waarin Virginia Woolf op zoek gaat naar de redenen waarom vrouwen in de (kunst)geschiedenis zo weinig hebben kunnen bereiken. Ze doet dit aan de hand van een fictief personage, niemand minder dan de zus van William Shakespeare, Judith. Eén van haar pistes is dat vrouwen het materieel aan te veel ontbraken om echt creatief te kunnen zijn.

IMG_6525

Toegankelijke Woolf-tip: Orlando. Een geschenk aan haar minnares Vita Sackville-West, waarin ze de geschiedenis van haar familie vertelt alsof het allemaal door één persoon beleefd wordt. A slice of world history.

 

Een gedachte over “#47 De Bende pleit voor twee klassieke topvrouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s