#59 De Bende en een zeemzoete meisjesroman

Omdat de boeken uit de vorige aflevering nog niet dik genoeg waren, gingen we voor #59 nog een stapje verder. Little Women van Louisa May Alcott telt maar liefst 777 pagina’s. Na het zien van de mooie cover van illustrator Anna Bond van Rifle Paper Co. gingen Trees en ik met plezier die uitdaging aan.

Bij deze zeemzoete roman hoort hibiscusijsthee en frambozenclafoutis. We volgen het leven van vier opgroeiende zussen aan het begin van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. In het eerste deel is hun vader weg van huis tijdens de Burgeroorlog. De jonge zussen, hun moeder en de meid moeten flink hun best doen om de eindjes aan elkaar te knopen, maar gelukkig hebben ze elkaar en is het Kerstmis. Gaandeweg leer je elke zus beter kennen want ze krijgen beurtelings een aantal hoofdstukken voor zich:

  • Meg is de oudste zus en is eerder materialistisch: uiterlijk vertoon is belangrijk voor haar en ze mist de vroegere rijkdom van het gezin.
  • Daarna komt Jo die een afspiegeling van de auteur blijkt te zijn: een pittige dame die langzaamaan een schrijverscarriĆØre opbouwt.
  • Beth is het zorgenkindje van het gezin want ze heeft een onstabiele gezondheid net als de echte zus van Alcott.
  • De jongste zus Amy is de creatieveling van het gezin en een beetje verwaand.

Het eerste deel van dit boek werd oorspronkelijk apart uitgegeven en eindigt met het aankomend huwelijk van Meg.

littlewomen

In het later gepubliceerde tweede deel zijn de zussen iets ouder en worden ze geconfronteerd met de echte dingen des levens: huwen, kinderen, verhuizen,… We krijgen na de zeemzoete sfeerzetting in deel 1 eindelijk wat actie. Deze combinatie maakt het de moeite om deze kanjer uit te lezen, maar je hebt er wel degelijk je tijd voor nodig. Een volledige kerstvakantie lijkt ons ideaal.

Tot slot: eind 2019 komt een nieuwe film in de zaal met Emma Watson als Meg, Saoirse Ronan als Jo en Meryl Streep als strenge aunt March. Misschien deed de titel van de roman al een belletje rinkelen maar weet je niet goed waarom? Dan vermoeden wij dat Joey uit Friends hier kan achter zitten…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s