#67 De Bende, de brunch en twee fantastische auteurs: Jeanette Winterson en Tayari Jones

Geen taart en geen thee: deze aflevering gaan we voor brunch met chocoladekoeken, koffie en vers sinaasappelsap. En boeken natuurlijk! We namen elk een roman bij de hand die we net uit hebben en het bleken twee kleppers van kleppers van vrouwen te zijn. Sara las Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones: een boek met een herfstige cover. Trees loopt al weken te leuren met Frankissstein: a Love Story van Jeanette Winterson bij iedereen die zich iets in technologie en AI interesseert. Vandaag doet ze dat voor jou in de podcast. 

Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones vertelt het tragische verhaal van Roy en Celestial. Anderhalf jaar na hun huwelijk wordt Roy ten onrechte van verkrachting beschuldigd en vliegt hij voor twaalf jaar achter de tralies. Jones neemt ons mee in hun relatie: wat betekent zo’n onrecht en zo’n lange verwijdering voor een huwelijk?

In Frankissstein van Jeanette Winterson lees je twee parallelle verhalen die elkaar spiegelen en uitdagen, aan elkaar trekken en een ander licht op elkaars werkelijkheden werpen. Het is hilarisch, fantastisch en heel bijzonder verteld. Het eerste verhaal is dat van Mary Shelley. Samen met haar echtgenoot, haar halfzus, lord Byron en zijn arts verblijft ze aan het meer van Genève. Tijdens een regenbui die weken lijkt te duren, waarbij het vocht overal in trekt en door de bladzijden voelbaar is, dagen ze elkaar uit om een griezelverhaal te schrijven. Mary twijfelt en zoekt, tot een nachtmerrie haar inspireert en dokter Frankenstein en zijn monster geboren worden.

Dezelfde vijf personages blijken ook in onze tijd te leven. Ry Shelley is een vrouw in transitie die onderzoekt hoe technologieën onze menselijke relaties in de toekomst zullen veranderen. Daarbij stoot ze op Victor Stein: als professor verlegt hij steeds de grenzen van het toelaatbare. Kan je onze hersenactiviteit omzetten in data en na onze dood bewaren? Hoe ver kan je gaan in experimenten met ledematen die niet meer aan een lichaam vastzitten? Ry komt er steeds meer over te weten, samen met kleurrijke personages als seksrobotbaron Ron Lord, de gelovige Claire en de ambitieuze Polly D.

Een gedachte over “#67 De Bende, de brunch en twee fantastische auteurs: Jeanette Winterson en Tayari Jones

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s