#96 De Bende en een gevarieerde stapel

In deze podcast bespreken we maar liefst 5 boeken die onlangs ons hart hebben warm gemaakt én dan nog eens 5 totaal verschillende exemplaren: de Young Adult De vermisten van Maneschijn van Christelle Dabos, het heftig verhaal Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, de mijmerpassages in Langs de rivier van Esther Kinsky, Ik ben er niet van Lize Spit en tot slot de graphic novel From Hell van Alan Moore en Eddie Campbell.

Deze keer kunnen we echt wel stellen: voor elk wat wils!

De vermisten van Maneschijn van Christelle Dabos

Als je houdt van Young Adult, van fantasy en van haat-liefde-cliché’s, dan is deze misschien ook voor jou: in deel II van de reeks “De spiegelpassante” volgen we opnieuw Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje dat door haar verloving met Thorn naar een andere pool (rijk) moest verhuizen. Daar vindt niet iedereen haar aanwezigheid interessant en willen een aantal bewoners haar bijzondere gaves misbruiken. Ophelia kan namelijk met haar handen voorwerpen lezen en zo eeuwenoude geheimen achterhalen. Christelle Dabos bezit de gave om lezers van alle leeftijden te verwonderen.

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld

Als je na één avond lezen al droomt hoe een boek verder gaat, dan moet het wel betekenen dat het goed geschreven is. Na enkele bladzijden opnieuw onder de indruk van die ellenlange zinnen vol perfect uitgewerkte beschrijvingen van Rijneveld. Voor de onderstreepers onder jullie, neem je potlood er zeker bij! Deze roman gaat echter de taboes niet uit de weg want de protagonist is een pedofiel. We leren hoe hij verliefd wordt op een meisje van 14 en wat er in zijn hoofd omgaat. Eerst voel je zelfs mee met deze man, maar een paar passages verder wordt het steeds ongemakkelijker om de roman verder te lezen zonder je daarover schuldig te voelen.

Langs de rivier van Esther Kinsky

In Langs de rivier neemt Esther Kinsky je mee op wandel langs een rivier. Tijdens deze tochten overschouwt het hoofdpersonage haar leven en volgen er filosofische uiteenzettingen. Aanvankelijk denk je dat het om één hoofdpersonage gaat dat je blijft volgen, maar daar twijfel je al snel aan aangezien het hoofdpersonage soms een kind heeft en dan weer niet. Zo speelt Kinsky met de lezer en moet je dit boek niet lezen als je zin hebt in een lineair verhaal maar wel als je zoekt naar een literaire uiteenzetting met mooie bedenkingen.

Ik ben er niet van Lize Spit

In de langverwachte tweede roman van Lize Spit leren we Simon en Leo kennen. Een koppel dat al jaaaren samen is en met elkaar vervlochten lijkt. Tot Simon op een nacht thuiskomt met een tattoo in zijn nek en zich steeds vreemder gedraagt. Leo weet niet goed wat ze hiervan moet denken en wil Simon zoveel mogelijk steunen en vooral een goed lief zijn. Halfweg de roman blijkt dat Simon een bipolaire stoornis heeft en volg je Leo haar ervaring met de psychologische zorg in Vlaanderen. Geen roman om vrolijk van te worden, maar p r a c h t i g geschreven en o zo meeslepend. Gewoon lezen dus!

From Hell van Alan Moore en Eddie Campbell

In deze Engelse graphic novel leer je bij over de tijdsgeest van Jack The Ripper. We volgen vijf onopgeloste moorden in de donkerste hoeken van Londen aan het begin van de twintigste eeuw. De toenmalige terreur wordt bloederig weergegeven in deze duistere comic.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s