#113 De Bende maakt haar boekenvoornemens

Januari is hét moment voor voornemens en doelen. Ook voor jouw leespraktijk kan je even stilstaan bij waar je dit jaar méér van wil. Wij deden het in #113, terwijl we slurpten van de Winter Orange Thee uit de kerstboekenbox van Acta Fabula Est.

Benieuwd wat we in 2021 lazen? Beluister dan aflevering #112, waarin we onze 10 favoriete boeken opsommen die we het afgelopen jaar lazen.

Voornemens van Trees:

 1. (Opnieuw) meer klassiekers lezen. Eentje die al klaarligt, is Middlemarch van George Eliot, een vrouwelijke auteur uit de 19e eeuw. Great Expectations van Charles Dickens ligt ook al een tijdje op mij te wachten.
 2. Een biografie van een vrouwelijke kunstenaar Vorig jaar las ik Frida van Hayden Herrera. Dit jaar wil ik Tove Jansson – Life, Art, Words. The Authorised Biography van Boel Westin lezen.
 3. Patriarchy Stress Disorder van dr. Valerie Rein – the invisible barrier to women’s happiness and fulfillment. Ik hoorde al over dit boek in de podcast van Fiona Thomas en in Werk & Leven.
 4. 3 moestuinboeken Ik lees nu het nieuwe boek van Kim Leysen – Zaaigoed. De opzet is dat het boek per maand zegt wat je moet doen in je tuin, mét een hoofdstuk over de serre. Ook het nieuwe boek van Monty Don – the Complete Gardener – staat op mijn verlanglijstje.
 5. Nieuwe boeken in bestaande reeksen Ik lees verder in de Nevermoor-reeks van Jessica Townsend. Het derde boek “Hollowpox” ligt al klaar en dit jaar verschijnt ook boek 4. Ook de Spiegelpassante-reeks krijgt een vierde boek dit jaar: Een Storm van Echo’s verschijnt dit voorjaar – en ik wil héél graag weten hoe het verhaal afloopt.
 6. Profit First van Mike Michalowicz, met medewerking van Femke Hogema Een boek over een toegankelijk cashflowmanagementsysteem voor ondernemers. Klinkt misschien saai, maar wél belangrijk!
 7. Een Murakami in de lente Want dat lees ik altijd.

Voornemens van Sara

 1. Meer haar eigen voorkeur volgen, en minder “nieuwe” boeken Sara wil graag weer meer historische romans lezen. Ze houdt ervan om bij te leren over geschiedenis, via persoonlijke verhalen. De eerste historische roman die Sara leest, is toevallig een recente: De Familie van Naomi Krupitsky, over een Italiaanse familie die in het begin van de 20e eeuw New York domineert. Tip van Trees: The Bass Rock van Evie Wyld, waarin de verhalen verteld worden van drie vrouwen die op verschillende tijdstippen in de geschiedenis op dezelfde plek wonen.
 2. Boeken over sterke vrouwen Een tip die Sara kreeg van haar schoonmama is The Shore van Sarah Taylor, een boek over de rol van vrouwen in de gemeenschap in Chesapeake Bay. Ook op haar lijstje: Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius, over een meisje dat opgroeit in een Sami-gemeenschap en zich afvraagt wat daar buiten is.
 3. Non-fictieboeken over opvoeden Baby Walt wordt een beetje groter en naast het puur “zorgende” komt er een taakje bij: het kind opvoeden. Daarom wil Sara een aantal boeken lezen over hoe je dat nu eigenlijk doet. Boekentips zijn welkom in onze inbox!
 4. Non-fictieboeken over duurzaam leven Sara is al jaren vegetariër en probeert steeds meer plantaardig te eten. Nu wil ze zich meer verdiepen in een duurzame levenstijl in het algemeen. Een eerste boek dat haar aanspreekt is Planteneters van Elisabeth Van Lierop, over plantaardig en duurzaam opvoeden.
 5. Meer poëzie lezen, want Sara houdt van taal De eerste poëziebundel die klaarligt, is Wat nu met het licht dat binnenvalt van Siel Verhanneman. Ook benieuwd? Siel komt in onze volgende podcast praten over haar vierde boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s