#78 De Bende en drie merkwaardige heldinnen

In deze aflevering experimenteren we met technologie om ook in coronatijden podcasts te maken. Dus als het wat buitenaards klinkt, dan is dat volledig daaraan te wijten. Toch zijn we erin geslaagd om maar liefst 4 boeken voor jullie te bespreken in #78!

Zo is Aria de debuutroman van Nazanine Hozar maar toch een lijvig boek van de volle 450 pagina’s en dat is nodig. Aria is de naam van het hoofdpersonage dat te vondeling werd gelegd als baby en van het ene gezin in de andere nog meer bijzondere opvangplaats terechtkomt. Ze groeit op in Iran van ‘1950 tot ‘1980 en op die manier leer je als lezer hoe de situatie in Teheran verandert. Trees vergelijkt het boek met Het huis van de geesten van Isabel Allende omdat je in beide romans door de personages te volgen veel te weten komt over de geschiedenis van de landen waarin de boeken zich afspelen. Dit boek is een aanrader zowel voor lezers die al in Iran waren als voor iedereen die bitter weinig afweet van dit mooie land.

Sara las Alles wat ik niet kan zeggen van Emilie Pine en werd in deze bundeling van autobiografische verhalen geconfronteerd met een aantal taboes uit het leven van prof. Pine. Zo leer je dat haar vader een alcoholprobleem heeft, dat Emilie Pine zelf vruchtbaarheidsproblemen heeft en wordt er ook duchtig over vagina’s en menstrueren geschreven. In het echte leven is Pine professor Modern Drama aan het University College in Dublin dus je zal maar als student lezen over de vagina van je prof. Een gewaagd boek dus, maar ik werd er vooral een beetje neerslachtig door. Je kan het boek ook beluisteren op Storytel, waar Pine het boek zelf inleest.

Trees las een e-publicatie van Uitgeverij Pluim: Handboek voor de burger in tijden van corona van Henk Rijks. Origineel ging de titel Handboek voor de burger in tijden van nood zijn, maar daar stak de actualiteit een stokje voor. Dit dunne boekje (60 pagina’s) kan je in twee uurtjes lezen en zo ben je helemaal mee met wat corona nu precies is en wat je als individu kan doen. Verwacht je aan een luchtig boek dat zeker niet al te negatief is. Je vindt het e-book via www.burgerinnood.nl of via de website van Uitgeverij Pluim zelf.

Trees en ik lazen tot slot allebei Dennie is een star gelezen van Maartje Wortel. In het pre-coronatijdperk was gepland dat we Wortel zouden interviewen op het Memento Woordfestival in Kortrijk, maar dat is er helaas niet van gekomen. Flink als we zijn wilden we ons goed voorbereiden op dit interview dus lazen we de meest recente roman van Wortel. Gelukkig is het een poëtisch verhaal vol bedenkingen en beschrijvende passages en daar houden we wel van. Verwacht je niet aan een lineair verhaal maar vooral aan mooie taal en het beschouwen van hoe haar leven (niet) verandert.

Een gedachte over “#78 De Bende en drie merkwaardige heldinnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s