#88 De Bende en het mysterieuze The Memory Police

Met onze boekenclub komen we nu al vijf maanden online samen om onze gelezen boeken te bespreken. Dat is niet hetzelfde als ons origineel concept, want taartjes eten op afstand is helemaal niet zo fijn. Het boek dat we laatst hebben gelezen met dit clubje past echter goed bij wat we nu allemaal doormaken aangezien de personages ook een flink aantal vanzelfsprekende zaken uit hun leven zien verdwijnen: we lazen The Memory Police van Yōko Ogawa.

In deze recent vertaalde Japanse roman volgen we een naamloos hoofdpersonage dat woont op een eiland waar dingen langzaam verdwijnen. Aanvankelijk zijn het praktische zaken die verdwijnen, maar wanneer ook romans en lichaamsdelen verdwijnen wordt het steeds moeilijker voor de eilandbewoners om te overleven. Gek genoeg vergeten de meeste bewoners al na enkele dagen wat de verdwenen dingen ooit waren, behalve een aantal mensen blijken wel alles te herinneren. The Memory Police speurt hen echter op en neemt ze mee. Eén van de eilandbewoners die is de redacteur van ons hoofdpersonage die zij helpt verschuilen in haar eigen huis.

Ook de moeder van ons hoofdpersonage kon zich wel nog dingen herinneren en werd opgepakt door The Memory Police. Enkele dagen later kreeg de familie een bericht dat ze “helaas overleden was”. Haar vader die ornitholoog was, stierf niet veel later aan een ziekte, maar gelukkig nog net voor de vogels van het eiland zouden verdwijnen. Naast haar redacteur R is er ook nog de oude man die een oude familievriend is. Deze drie vrienden proberen samen te overleven op het vreemde eiland en tegelijk te blijven zoeken naar mooie dingen in hun beperkte leven.

Dat Trees en ik fan zijn van Japanse literatuur kon je al horen in podcast 54. The Memory Police voegen we alvast toe aan ons lijstje van Japanse aanraders. Verwacht je aan een roman die niet te snel gaat en zich afspeelt tijdens een winter. Ideaal dus om te lezen in je hangmat met een glaasje ijsthee tijdens deze hittegolf. Meer zomerse literatuur vind je in onze Grote Zomeraflevering Deel I en II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s